Teardroptomat, Daddeltomat

Daddeltomat (eller teardrop tomat) er små plommetomater som er dråpe- eller pæreformet. Finnes i både gul og rød farge.

Daddeltomat har en god og kraftig tomatsmak og brukes i salater, som snacks eller som garnityr.

Bruksområde

Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomat kan spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. God i salater eller som tilbehør. Grønne tomater er godt egnet til sylting.

Egenskaper

Tomat har lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til beta-karoten og vitamin C. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Tomater skal være hele, rene, og fri for fremmed lukt eller smak. De skal være sortstypiske av form og utseende. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Den skal ikke ha bløte flekker, eller ”grønn skulder” som vil si grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover på tomaten.

Lagring

10 - 12°C

Modne tomater har kort holdbarhet. Ved oppbevaring under 8 °C taper tomater smak og aroma, og blir raskere bløte. Tomater skiller ut mye etylen og bør ved lagring holdes borte fra varer som er ømfintlig for etylen.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
100 %
Vann
94 g
Kilojoule
74 KJ
Kilokalorier
18 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
2,5 g
Fett
0,2 g
Norsk
Tomater
Latin
Lycopersicon lycopersicum L.
Engelsk
Tomato
Tysk
Tomate
Fransk
Tomate
Spansk
Tomato
Italiensk
Pomodoro