Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
93 % 88 g 135 32 1.1 g 5.7 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 5.7 g 2 g 0 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 0.2 Alfa-TE 0.05 mg 0.02 mg 0.2 mg 0.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.08 mg 18 µg 0 µg 6 mg 21 mg 0.4 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
201 mg 11 mg 0.2 mg 0 µg 0.05 mg 38 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Gul løk, kepaløk
Latin: Allium kepa
Engelsk: Onion
Tysk: Zwibel
Fransk: Oigon
Spansk: Cebolla
Italiensk: Cipolla

OM GUL LØK

Fra Asia ble løken brakt til det gamle Egypt. Romerne førte løken til Europa, og spanjolene tok den med til Amerika. I dag dyrkes løk over store deler av verden. De klimatiske forholdene i Norge er velegnet for dyrking av kepaløk, som tåler vinterkulde i hvileperioden. Det finnes en mengde sorter løk, som er forskjellige i farge og fasong og tilpasset forskjellige vekstforhold. Løken er oppbygd av blader som ligger i tette lag. Ytterst er bladene tynne og tørre, de indre bladene er tykkere og saftigere. Kepaløk selges både som fersk bunteløk og som tørket løk.

Bruksområde

Kepaløk kan brukes i nesten alle retter. Rå er den god på smørbrød, i salater, på hamburgere, finhakket på pølser eller i salsa. Videre kan kepaløk kokes, smørdampes, grilles eller stekes. Lettkokt løk kan serveres som varmt tilbehør eller som grønnsaksrett. Løk kan også syltes, frityrstekes eller wokes. Kepaløk har en sterk lukt og smak, som blir mildere og søtere ved steking. Skal man bruke løken rå, kan man fjerne litt av den sterke smaken ved å legge løken i isvann en stund før bruk.

Egenskaper

Løk har lavt energi- og fettinnhold og har et høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Løk skal være hel, ren og fri for frostskader. Mugg og råte skal heller ikke forekomme. Bunteløk skal ha en blank og smidig ytterside og det grønne gresset skal ikke være vissent. Tørket løk skal være fast og vel tørket, velformet og jevn i størrelsen. Løk skal ikke ha spirer. Røttene skal være fjernet. Ytterskallet skal henge på og ikke ha mørke flekker.

Lagring

0 - 2°C

Kepaløk har meget god holdbarhet og må oppbevares tørt og helst ikke sammen med andre matvarer da løk setter smak på produkter den lagres sammen med. Luftfuktigheten bør ikke overstige 65 % relativ fuktighet. Løk har forskjellig holdbarhet avhengig om det er tidlig eller sent i sesongen. Bunteløk har mye kortere holdbarhet.

Løk - sunt og godt Se flere oppskrifter med løk (263)

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
93 % 88 g 135 32 1.1 g 5.7 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 5.7 g 2 g 0 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 0.2 Alfa-TE 0.05 mg 0.02 mg 0.2 mg 0.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.08 mg 18 µg 0 µg 6 mg 21 mg 0.4 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
201 mg 11 mg 0.2 mg 0 µg 0.05 mg 38 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Gul løk, kepaløk
Latin: Allium kepa
Engelsk: Onion
Tysk: Zwibel
Fransk: Oigon
Spansk: Cebolla
Italiensk: Cipolla