Salater

Salater finnes i mange varianter. Fra milde og lyse grønne hodesalater som isbergsalat til mørkere og mer smaksrike småbladede salater, som ruccula.

I dag finnes et stort utvalg salatsorter i butikkene. Ulike salater har ulike egenskaper og smaker, og er derfor ofte godt å blande. Salater kan også kjøpes i blandinger, ferdig vasket og klar til bruk.

Salat er delt inn i to ulike grupper: Lactuca sativa som bl.a. vanlig hodesalat, isbergsalat og flere andre sorter hører inn under. Felles for disse salatene er at de alltid har en mild og fin smak.

Den andre gruppen er Cichorium som bl.a. Radicchio Rosso, Eskaroll og Frisée hører inn under. Felles for salatene i denne gruppen er den mer eller mindre bitre smaken.

Mer om de ulike sortene finner du ved å klikke på bildene under eller på navnene i høyremargen.

Lagring

Salat er veldig utsatt for uttørking - spesielt sorter med løse blader rundt hodet. Salat som begynner å bli slapp kan friskes opp ved å skjære av en bit av rotenden og legge salathodet en stund i kaldt vann.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga