Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
82 % 77 g 333 78 1.8 g 16.6 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kost fiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 15 g 2 g 2 g 0 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.09 mg 0.02 mg 1.7 mg 2 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.17 mg 21 µg 0 µg 14 mg 8 mg 0.4 mg 1 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
487 mg 37 mg 0.3 mg 0 µg 0.11 mg 56 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Poteter
Latin: Solanum tuberosum
Engelsk: Potato
Tysk: Kartoffel
Fransk: Pomme de terre
Spansk: Patata
Italiensk: Patata

OM POTETER

Fra Europa er poteten blitt spredd over hele kloden, og man mener å ha funnet ut at den kom til Norge i ca. 1740.

Potet er en av de viktigste matvarene i verden og produksjonen er på ca 300 millioner tonn. Den dyrkes i nesten hele Norge og er en av våre viktigste ernæringskilder, med høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer. Det finnes mange forskjellige sorter med ulik form, farge, størrelse og bruksegenskaper. Poteten er nøytral i smaken, og passer derfor sammen med nesten all middagsmat.

Bruksområde

Potet har en nøytral og behagelig smak, som gjør at den passer som tilbehør til de fleste matretter. Vi bruker potet kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter. Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold.

Egenskaper

Potet har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Det er stor forskjell på tørrstoffinnholdet i de forskjellige potetvariantene. Det betyr at innholdet av stivelse er forskjellig, og sortene får forskjellige bruksegenskaper. Poteter med høyt tørrstoffinnhold koker lettere i stykker, mens poteter med for lavt tørrstoffinnhold ikke blir melne, slik de fleste ønsker at poteten skal være.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Potet skal være hel, tørr, ren og uten sår eller mekaniske skader. Den skal være velformet og det skal ikke være for stort størrelsesavvik i pakningen. Potet skal ikke ha groer, skal ikke være grønnfarget, og skal være fri for fremmed lukt og smak.

Lagring

4 - 6°C

Potet som er uvasket og ligger mørkt og kjølig har lang holdbarhet. Best lagring av potet er mellom 4 – 6 °C. Ved lagring under 4 °C, går stivelsen i poteten over til sukker og poteten får en søt smak. Blir poteter oppbevart for varmt, blir de myke og får groer. Poteter bør heller ikke utsettes for sollys, noe som kan medføre grønnfarging. Det meste av poteter som selges i dagligvarehandelen er vasket og forbrukerpakket. Vasket potet har kortere holdbarhet, og er derfor datomerket. Potet i butikk skal behandles som en ferskvare og ha god rullering.

SORTER

  • Amandine

    Avlange og mandelformede knoller med et lyst skall og gult kjøtt.

  • Asterix

    Asterix er en halvsen sort. Den har langeovale knoller med rødt skall og lys gult fruktkjøtt.

  • Beate

    Beate er en av Norges vanligste potetsort og dyrkes hovedsakelig på Østlandet.

  • Blå Kongo, Blåpotet

    Det importeres mindre kvanta med blåpoteter; en kostbar vare som brukes mest som et eksotisk innslag på restauranter. Det finnes både runde sorter som Blå Kongo og avlange sorter som "Kinesiske Trøfler".

  • Brage

    Brage er en halvtidlig potetsort med høyere tørrstoffinnhold enn Laila. Den har ovale knoller med grunne grohull, rødt skall og lys gult kjøtt.

  • Folva

    Folva er en dansk potetsort som er blitt populær i Norge, hvor den er relativt ny.

  • Grom

    Grom er en ny halvtidlig potetsort med ovale knoller med grunne grohull og med hvitt kjøtt og rødt skall. Melen sort med gode kokeegenskaper.

  • Gulløye

    Gulløye er Nord Norges egen potet som har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år.

  • Kerrs Pink

    Kerrs Pink var tidligere vår viktigste potet og dyrkes fortsatt i store mengder, først og fremst i Rogaland. Kerrs Pink er en meget god høst- og vinterpotet.

  • King Edward

    King Edward er en halvsen potetsort som har vært britenes største potetsort i uminnerlige tider.

  • Laila

    Laila er en halvtidlig potetsort (sen sommer/tidlig høst) som hovedsakelig dyrkes på Østlandet.

  • Mandelpotet

    Mandelpotet er en delikatessepotet som dyrkes over store deler av landet, også langt oppe i fjellbygdene og nordpå.

  • Nicola

    Nicola er en potetsort som vi importerer. Den er avlang med hvitt, glatt skall og gult kjøtt.

  • Ostara

    Ostara er en nypotet-sort med store avlange knoller, hvitt skall med grunne grohull og lyst gult kjøtt.

  • Peik

    Poteten Peik har store ovale knoller med jevnt skall og grunne grohull, lys rødt skall og svakt gult kjøtt som er noe melent.

  • Pimpernel

    Pimpernel er den viktigste poteten i Trøndelag. Den er langstrakt oval med grunne grohull og regelmessig og jevn overflate med mørk rød farge.

  • Ratte Peat

    Ratte Peat er en fransk delikatessepotet med små avlange knoller som minner om mandelpotet.

  • Ringerikspotet

    Ringerikspoteten - som er en halvsen sort - vokser best i en lettere jordtype. Den gir mindre avlinger enn poteter flest, men gir en smak som mange påstår at er utsøkt.

  • Rutt

    Rutt er en av de viktigste nypotetsortene i Norge. Lyst rødt kall med lyst gult kjøtt. Middels melen.

  • Sous-vide poteter

    Sous-vides poteter har lenge vært kjent i storhusholdningsbransjen. Sous-vide er fransk og betyr "under vakuum" og er betegnelsen på matvarer som er varmebehandlet i vakuum.

  • Troll

    Troll er en halvsen potet som dyrkes over hele landet. Knollene er store og rundovale med sterkt rødt skall og kraftig gult kjøtt.