Årets grønne kokk 2023
Opplysningskontoret for frukt og grønt og Norske Kokkers Landsforening Oslo står bak konkurransen. Det var 9. gang denne fargerike kokkelag-konkurransen gikk av stabelen.
SE PRESSEMEDLING OM VINNERNE HER
SE VIDEOEN FRA KONKURRANSEN HER.
Her er lagene sine menyer og bilder fra konkurransen:
- Christoffer Greiner Fallet og Simen Nilsen Brendjord, Restaurant Plah - Oslo
- Vinner: Nils Flatmark, Britannia Hotel og Espen Laumann, Lebistro - Trondheim
- 3. plass: Sondre Selland Tjensvold, Restaurant Rest og Simen Johansen, Vaaghals - Oslo
- Gjermund Solberg og Dominik Literski, Kraft Bodega - Trondheim
- 2. plass: Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, Michaels, Briskeby - Oslo
- Mohamed Arrasi og Ximena Morales, Brasserie France - Oslo
Se word-dokument: menyene til alle lagene
Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt og grønt, Servicegrossistene, Sportex, Figgjo og UMAMI ARENA.
Hovedmålet med konkurransen er å sette fokus på de grønne råvarene, spesielt de norske, og inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Konkurransen vil bidra til å spre nye, spennende og fargerike gode ideer, matinspirasjon, kunnskap og begeistring til kokker, grøntbransjen, matentusiaster, forbrukere og media.
Mer grønt på tallerkenen er et viktig bidrag til å nå bærekraftsmålene om mere plantekost.
Oppgaven er å lage en 3 retters meny for 12 personer.
Konkurransetiden er 5 timer. Første lag starter å koke klokken 0900 og leverer sin første rett etter 4 timer, hovedrett etter 4,5 timer og dessert etter 5 timer.
Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå. Varene som er nevnt under skal inngå. Ellers er det lov å bruke alt fra den grønne sektoren:
Rett 1:
Streetfood: Mandelpotet, persillerot og løk skal inngå. Denne retten må kunne spises håndholdt.
Rett 2:
Hovedrett: Selleri, beter og valgfri kål skal inngå.
Rett 3:
Dessert: Norske epler, gulrot og friske urter skal inngå.
Alle deltakere sørger selv for alle sine råvarer. Kostnader i forbindelse med råvarer dekkes av arrangør på inntil kr. 3000,- per lag. Arrangør dekker transport på rimeligste måte. Deltagerne sørger for eget losji.
Rettene serveres på Figgjo porselen. Detaljene kommer senere.
Alle deltagerne får kokkejakker, med navn og logoer, fra Sportex.
Hoveddommer for konkurransen er Kjetil Gundersen, BAMA Storkjøkken. Han er A-sertifisert WACS-dommer og tidligere landslagskokk og en av de mest erfarne dommere vi har. De andre dommerne presenteres senere.
Konferansier er Kristine H. Hartviksen, President i Nordic Chef Association
Premiene til vinnerlaget er tittelen Årets grønne kokk som innebærer heder og ære, samt trofé og pengegave på kr 30 000,-. 2. plass får kr 20 000,- og 3. plass kr 10 000,-.
Alle kandidatene må være tilgjengelig for pressen etter konkurransen.
Vinnerlaget vil få mulighet til å delta i kokkekonkurransen Nordic Green Chef på Nordic Chefs Congress 2023, Trondheim 1. juni 2023.
Detaljer om Årets grønne kokk 2023.
Tegning konkurransekjøkken 6 båser
Tegning konkurransekjøkken 6 båser 3D
Tegning konkurransekjøkken 6 båser - posliste
Se film fra Årets grønne kokk 2020.