Poteten Gulløye fra Nord-Norge

Gulløye – nordnorsk delikatesse

Gulløye er Nord-Norges egen potet som har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historien forteller at poteten var i skreppa til rallarne som kom vandrende over kjølen fra Sverige. I dag dyrkes Gulløye stort sett ingen andre steder enn nord for Polarsirkelen.

Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år. Gulløye er en skjør potet som sprekker lett under opptak og lagring. Fra gamle dager sies det at potetbøndene nikket anerkjennende når de kunne høre Gulløye sprekke under opptak. Dette var et tegn på at årets avling var av den riktige kvaliteten.

Gulløye er gourmetpoteten for «kjennere» som vet hva en god potet betyr for matopplevelsen. Den intensive nordnorske vekstsesongen gir Gulløye en kraftig potetsmak og en melen konsistens. Ytre kjennetegn på Gulløye er de røde groehullene eller «øyan» – som sorten er alene om å ha. Innvendig kjennetegnes poteten med sitt delikate gule kjøtt. 

Gulløye finnes også som småpoteter. Det er delikate, små poteter fulle av smak. Småpotetene kan serveres både varme og kalde, som tapas eller som spennende tilbehør til en vanlig middag.

Tilberedning:

Dampkokes i 15 – 20 minutter.

Gulløye bevarer smak og næringsinnhold best om du dampkoker den med skallet på. Ikke fortvil om potene sprekker under koking - dette er et kvalitetstegn for Gulløye!

Serveringstips:

Server nykokt Gulløye til viltsteik med saus. Egner seg også ypperlig til lutefisk.