06/08/2024 13:00:07 av Torjus Lunder Bredvold,

Derfor er årets nykål ekstra søt

Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.

Smaker sol 

Kålbonde Karine Huseby fra Tjølling i Vestfold, forteller om fantastiske vekstforhold for nykål denne sesongen.   

– Nykålen, eller sommerkålen som mange kaller den, er spesielt god i år! Den har vokst seg ekstra søt og spenstig på grunn av det gode været vi har hatt denne våren. Fotosyntesen omsetter som kjent solstråler til sukker i plantene. Det er jo nesten så vi kan si at vi spiser solstråler, når vi spiser nykål, sier Huseby.  

Det meldes om svært gode forhold i åkrene. Nykålen gror godt og det kommer mye på en gang. Det blir likevel god dekning utover sommeren, forsikrer Huseby, som gleder seg over at stadig flere oppdager hvor fantastisk god og anvendelig denne sommergrønnsaken er. 

Anders Hørthe, som er grønnsaksbonde i Sylling forteller om de samme gode forholdene. 

– Det er et fantastisk år for nykålen, og det er den beste starten vi har sett på flere år i forhold til kvalitet. Den varme våren har gitt oss masse sol som har ført til utrolig gode vekstforhold. Nå som det har blitt litt kaldere igjen blir modningsfasen enda bedre. Det er virkelig et optimalt klima for kålen og vi kan levere ut unike og flotte varer. 

Hørthe melder også om at man nå kan finne nykål i alle butikker over hele landet, så nå er det bare å spise og nyte all den gode nykålen som blir levert fremover. 

Nye smaker med nykål 

Vi er mange som venter på at den norske nykålen skal komme, og en undersøkelse som nylig ble gjennomført av Respons analyse på vegne av OFG, bekrefter at nordmenn gleder seg til å spise norsk nykål. Og gleden blir større desto eldre en blir. 42 % i aldergruppen 15-34 år sier de gleder seg (i noen eller i svært stor grad) til å spise den norske nykålen som nå er i butikkene. Men de som gleder seg aller mest over norsk sesong og nykål er personer som er 55 år og eldre. Der svarer hele 87 % at de ser frem til å spise den norske nykålen.    

– Nykål dampet med litt smør og salt er en klassiker, men nykål kan være så mye mer, sier Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i OFG. Mange unge tenker nok at nykål er litt gammeldags og kjedelig, men nykålen er en viktig del av asiatiske retter som vårruller og stir fry. Derfor fortjener den ha en selvfølgelig plass i rekken av «trendretter» på sosiale medier.   

– Jeg tror mange ville fått opp øynene for nykål hvis de visste hvor saftig og crispy den smaker, sier Bredvold. Jeg ble blåst av banen da jeg smakte nykål for første gang, før det trodde jeg at all kål smakte likt. Sleng et stykke nykål på grillen så får den en god og søt umami-smak. Server det med en god dressing eller saus oppå så har du et lite måltid i seg selv.