Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen

Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.

19.12.2024 09:03:39 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring

Alkohol bremser fordøyelsen 

Forskning viser at alkohol ikke fremskynder fordøyelsen av fet mat, men snarere forlenger tiden maten blir værende i magen*. Julematen er ofte rik på fett og store mengder kjøtt, som i seg selv er tungt fordøyelig for mange. Verken akevitt eller annen drikke med høy alkoholprosent har vist seg å ha noen positiv effekt på tømming av magesekken, følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.    

– En større andel grønnsaker og poteter på tallerkenen gir deg fiber som hjelper magen å jobbe. Det er et enkelt grep som gir bedre fordøyelse, i stedet for å tro at akevitt skal løse problemet, forklarer Sagen. 

Slik unngår du å bli stappmett

For å unngå den ubehagelige følelsen av å være for mett, eller «stinn», gir ernæringsrådgiveren følgende råd: 

  • Fyll tallerkenen med grønnsaker: Velg ekstra surkål, rødkål, rosenkål eller kålrotstappe i stedet for å forsyne deg med mer kjøtt og fet mat. 

  • Dropp mytene om alkohol: Akevitt og annen alkohol gjør ikke fordøyelsen raskere. Drikk heller vann sammen med fiberrik mat som frukt, grønnsaker og fullkorn for å redusere sjansen for forstoppelse. 

  • Spis sakte og nyt maten: Ta deg tid til å tygge godt. Fordøyelsen starter i munnen, og du hjelper magen med å bryte ned maten bedre. 

  • Gå en tur etter måltidet: En liten spasertur hjelper fordøyelsen i gang og gjør godt for hele kroppen. 

* Effect on gastric function and symptoms of drinking wine, black tea, or schnapps with a Swiss cheese fondue: randomised controlled crossover trial  

* Effect of ethanol and some alcoholic beverages on gastric emptying in humans