Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 86 g 180 43 0.7 g 6.4 g 0.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.3 g 0 g 6.4 g 5.6 g 96 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
8 RAE 0 µg 0.6 Alfa-TE 0.03 mg 0.04 mg 0.5 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.05 mg 34 µg 0 µg 15 mg 32 mg 0.6 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
196 mg 23 mg 0.3 mg 0 µg 0.11 mg 21 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Bjørnebær
Latin: Rubus fruticosus
Engelsk: Blackberries
Tysk: Brombeere
Fransk: Mûre
Spansk: Moras
Italiensk: More

OM BJØRNEBÆR

Bjørnebær vokser vilt i Nord-Europa, Asia og Amerika. Selv sør i Norge kan vi finne viltvoksende bjørnebær. Mens bringebær løsner fra bærtappen ved modning og er hule inni, er bærtappen fast i bjørnebæret også etter modning. Både bær og bærtapp skal spises. Det finnes flere varianter bjørnebær hva gjelder form, farge og størrelser.

Bruksområde

Bjørnebær passer godt som tilbehør til is eller yoghurt. Fruktsalat med bjørnebær kan også anbefales. Bjørnebær egner seg også til terte, kake og pai. De kan også spises naturell med litt sukker og fløte eller varmes til is.

Egenskaper

Bjørnebær er en kilde til vitamin C og kopper, i tillegg til å ha et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Bjørnebær har ofte bedre holdbarhet enn andre bærvarianter. De skal ha jevn mørk farge med blankt og friskt utseende uten antydning til skader.

Lagring

0 - 2°C

Friske bjørnebær har kort holdbarhet og egner seg ikke til oppbevaring. De bør fryses om de ikke blir brukt i løpet av få dager.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 86 g 180 43 0.7 g 6.4 g 0.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.3 g 0 g 6.4 g 5.6 g 96 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
8 RAE 0 µg 0.6 Alfa-TE 0.03 mg 0.04 mg 0.5 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.05 mg 34 µg 0 µg 15 mg 32 mg 0.6 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
196 mg 23 mg 0.3 mg 0 µg 0.11 mg 21 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Bjørnebær
Latin: Rubus fruticosus
Engelsk: Blackberries
Tysk: Brombeere
Fransk: Mûre
Spansk: Moras
Italiensk: More