Hopp til innhold

Skriv ut

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 87 g 122 29 1.1 g 3.2 g 0.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.3 g 0 g 3.2 g 4.3 g 6 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 1.7 Alfa-TE 0.01 mg 0.02 mg 0.4 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.04 mg 28 µg 0 µg 17 mg 16 mg 0.4 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
186 mg 21 mg 0.3 mg 0 µg 0.08 mg 45 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Bringebær
Latin: Rubus idaeus
Engelsk: Raspberry
Tysk: Himbeere
Fransk: Framboises
Spansk: Frambuesas
Italiensk: Lamponi

OM BRINGEBÆR

Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær. I butikkene omsettes kun hagebringebær. Mest vanlig i Norge er røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

De mest vanlige norske bringebærsortene:

GLEN AMPLE

Hovedsort til både til konsum og industri. Modner middels tidlig. Store røde bær med lang holdbarhet.

ASKER

Middels tidlig sort. Små, lyserøde og runde bær med god smak som kan minne om villbringebær.

VETEN

Tidlig sort med modningstid i siste halvdel av juli. Mørke store fine avlange, syrlige bær med svært gode konserveringsegenskaper, men dårlig egnet til friskkonsum da bærene ofte er bløte.

Bruksområde

Bringebær kan spises naturell alene eller sammen med andre bær til is eller andre desserter. Friske bringebær kan også brukes som pynt på bløtkaker eller sammen med andre bær i pai. Deilig også som kompott, til fromasj, fyll i bløtkaker eller rullekaker.

Egenskaper

Bringebær er en kilde til vitamin C og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Bringebær skal være tørre utenpå, men likevel saftige. De skal også være hele og godt modne. Fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød avhengig av bærtype.

Lagring

Bringebær er meget ømtålige for all slags behandling. De har svært kort holdbarhet og blir fort bløte. Av den grunn egner de seg ikke til oppbevaring. De bør fryses om de skal oppbevares lenger enn et døgn.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 87 g 122 29 1.1 g 3.2 g 0.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.3 g 0 g 3.2 g 4.3 g 6 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 1.7 Alfa-TE 0.01 mg 0.02 mg 0.4 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.04 mg 28 µg 0 µg 17 mg 16 mg 0.4 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
186 mg 21 mg 0.3 mg 0 µg 0.08 mg 45 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Bringebær
Latin: Rubus idaeus
Engelsk: Raspberry
Tysk: Himbeere
Fransk: Framboises
Spansk: Frambuesas
Italiensk: Lamponi