Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 78 g 230 55 1.3 g 7.6 g 1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0.2 g 0.4 g 0 g 7.6 g 5.2 g 99 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
8 RAE 0 µg 2 Alfa-TE 0.02 mg 0.01 mg 0.3 mg 0.5 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.07 mg 15 µg 0 µg 159 mg 65 mg 1.3 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
346 mg 26 mg 0.2 mg 0 µg 0.11 mg 68 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Solbær
Latin: Ribes nigrum
Engelsk: Black currant
Tysk: Schwarze johannisbeere
Fransk: Cassis
Spansk: Grosella negro
Italiensk: Ribes nere

OM SOLBÆR

Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Kun en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand da mye går til næringsmiddelindustrien til safting og sylting.

Bruksområde

Solbær kan spises naturell til dessert med sukker, til is eller med melk. Solbær kan brukes til syltetøy, saft og gelé. Solbær er også god i pai sammen med andre bær. Solbær er fin å lage vin og likør av og kan også fryses.

Egenskaper

Solbær har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Solbær er også en kilde til vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Solbær har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Solbær skal være velutviklede og mørke i fargen. De skal være tørre og rene. Solbær skal ikke ha trykkskader eller flekker.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 78 g 230 55 1.3 g 7.6 g 1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0.2 g 0.4 g 0 g 7.6 g 5.2 g 99 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
8 RAE 0 µg 2 Alfa-TE 0.02 mg 0.01 mg 0.3 mg 0.5 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.07 mg 15 µg 0 µg 159 mg 65 mg 1.3 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
346 mg 26 mg 0.2 mg 0 µg 0.11 mg 68 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Solbær
Latin: Ribes nigrum
Engelsk: Black currant
Tysk: Schwarze johannisbeere
Fransk: Cassis
Spansk: Grosella negro
Italiensk: Ribes nere