Solbær

Solbær er nær beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet.

Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Kun en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand da mye går til næringsmiddelindustrien til safting og sylting.

 

Bruksområde

Solbær kan spises naturell til dessert med sukker, til is eller med melk. Solbær kan brukes til syltetøy, saft og gelé. Solbær er også god i pai sammen med andre bær. Solbær er fin å lage vin og likør av og kan også fryses.

 

Egenskaper

Solbær har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Solbær er også en kilde til vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Solbær har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Solbær skal være velutviklede og mørke i fargen. De skal være tørre og rene. Solbær skal ikke ha trykkskader eller flekker.

Sesongmåneder

August, September

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
100 %
Vann
78 g
Kilojoule
230 KJ
Kilokalorier
55 Kcal
Protein
1,3 g
Karbohydrat
7,6 g
Fett
1 g
Norsk
Solbær
Latin
Ribes nigrum
Engelsk
Black currant
Tysk
Schwarze johannisbeere
Fransk
Cassis
Spansk
Grosella negro
Italiensk
Ribes nere