Tranebær

Tranebær som omsettes i varehandelen tilhører samme familie som blåbær og tyttebær, og kalles også for amerikanske tyttebær eller cranberries.

Det finnes også viltvoksende tranebær i Norge, men de amerikanske bærene som omtales her har en søtere og mer delikat smak enn de nordiske. Bærene som blir importert fra Amerika og Canada er større enn tyttebær og kan bli opp til 2 cm i diameter. Fasongen er rund eller oval og fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød. Fruktkjøttet er hvitrosa og smaken er frisk og syrlig og minner om tyttebær. Bruksområdene er de samme som for tyttebær.

 

Bruksområde

Tranebær spises ikke naturell da den har en hard konsistens og syrlig smak. Tranebær har omtrent samme bruksområde som tyttebær, og kan kokes og brukes i paier eller sorbeter. Av tranebær lages syltetøy, gele, chutney og saus. Syltetøyet er nydelig til kalkun. Tranebær kan også brukes i patéer, i brød og i muffins. Tranebær egner seg godt til frysing og etter tining ser de like gode ut som om de var nyhøstet.

 

Egenskaper

Tranebær er en kilde til vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Tranebær har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Tranebær skal være tørre og hele, uten tegn til mugg eller andre skader.

 

Lagring

Tranebær er et de mest lagringsdyktige bærene som finnes og kan holde seg relativt lenge i kjølekskapstemperatur.

Norsk
Tranebær
Latin
Vaccinium macrocarpon
Engelsk
Cranberries
Tysk
Moosbeere, Kranbeere
Fransk
Canneberge, Alrelle d´Amérique
Spansk
Bayas de turbera, arándanos americanos
Italiensk
Mortadella di palustre, mirtillo europeo