Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 83 g 183 44 0.7 g 7 g 0.6 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0.1 g 0.3 g 0 g 7 g 3.7 g 9 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 1.5 Alfa-TE 0.01 mg 0.01 mg 0.6 mg 0.7 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.02 mg 22 µg 0 µg 8 mg 25 mg 0.3 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
118 mg 11 mg 0.2 mg 0 µg 0.1 mg 26 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Tyttebær
Latin: Vaccinium vitis idaea
Engelsk: Red whortleberries
Tysk: Preiselbeere
Fransk: Airelles rouges
Spansk: Arándanos rojos
Italiensk: Mirtilli rossi

OM TYTTEBÆR

Tyttebær har en noe syrlig og besk smak som skyldes innholdet av benzoesyre. Denne syren gjør også at tyttebærene har en lengre holdbarhet uten konserveringsmiddel. Tyttebærplanten er meget dekorativ og kan brukes i dekorasjoner.

Bruksområde

Tyttebær har en relativt besk smak og spises ikke naturell. Tyttebær brukes mest rørt eller i syltetøy. Nyrørte tyttebær er en delikatesse i vårt kjøkken og er nydelig til kjøttretter og vilt. Tyttebær kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter. Trollkrem er en nydelig dessert som lages av tyttebær, sukker og eggehvite. Tyttebær egner seg godt til frysing.

Egenskaper

Tyttebær inneholder benzoesyre som gir bæret lang holdbarhet uten konserveringsmiddel. Tyttebær har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Tyttebær skal være røde, rene, tørre og modne. Tyttebær skal ikke være bløte, ha mørke flekker eller mekaniske skader.

Lagring

Tyttebær er et av bærene med lengst holdbarhet, og kan holde seg relativt lenge i kjøleskapstemperatur.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 83 g 183 44 0.7 g 7 g 0.6 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0.1 g 0.3 g 0 g 7 g 3.7 g 9 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 1.5 Alfa-TE 0.01 mg 0.01 mg 0.6 mg 0.7 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.02 mg 22 µg 0 µg 8 mg 25 mg 0.3 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
118 mg 11 mg 0.2 mg 0 µg 0.1 mg 26 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Tyttebær
Latin: Vaccinium vitis idaea
Engelsk: Red whortleberries
Tysk: Preiselbeere
Fransk: Airelles rouges
Spansk: Arándanos rojos
Italiensk: Mirtilli rossi