Hopp til innhold

Norsk: Babaco
Latin: Carica pentagona Heilborn
Engelsk: Babaco, Mountain Papaya
Tysk: Babaco
Fransk: Babaco
Spansk: Babaco
Italiensk: Babaco

OM BABACO

Produksjon av babaco ble startet på New Zealand og etter hvert også i Europa. Babaco er en avlang, femkantet spiss frukt, som kan bli opptil to kilo. Den er grønn, høstes når den begynner å gå over til gul, og når den er moden er den helt gul. Fruktkjøttet er kremhvitt, mykt og meget saftig. Frukten er stenfri og smaken er meget aromatisk, litt syrlig, og minner om en blanding av jordbær, ananas og papaya. Den gode smaken og den gode holdbarheten på umoden babaco burde være gode forutsetninger for at den skulle bli populær, men den har ikke blitt den helt store suksessen i Europa. Mye av årsaken til det er nok at den har svært kort holdbarhet når den er moden.

Bruksområde

Babaco deles i biter eller skiver og spises mest naturell. Den er god i fruktsalat. Det er ikke nødvendig å skrelle frukten. Den kan brukes til saftpressing og man kan også kjøre hele frukten gjennom hurtigmikser og servere den som en velsmakende tørstedrikk.

Egenskaper

Babaco har et høyt innhold av vitamin C og kalium. Vitamin C styrker immunsystemet og bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin C bidrar i tillegg til å redusere tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til normal muskelfunksjon, samt å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Babaco skal være fast og hel, uten mekaniske skader eller råte.

Lagring

8 - 12 °C.

Umoden babaco kan lagres i flere uker. Den modnes fram i romtemperatur i løpet av noen dager. Når den blir gul og moden, bør den lagres kjøligere (6 – 8 ºC) og omsettes raskt.

Norsk: Babaco
Latin: Carica pentagona Heilborn
Engelsk: Babaco, Mountain Papaya
Tysk: Babaco
Fransk: Babaco
Spansk: Babaco
Italiensk: Babaco