Banan

Banan kommer opprinnelig fra India, og er en av våre eldste kulturplanter. Portugisiske sjøfarerer brakte bananer til Kanariøyene, og spanjolene brakte den videre til Mellom-Amerika.

Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt. Norge har importert bananer siden 1905. Det finns to grunnsorter av bananer, vanlig fruktbanan og kokebanan. Innen disse to hovedsortene finns det mange forskjellige typer banan. Den vi spiser mest av i Norge er Canvendish, som er smaksrik, søt og myk i fruktkjøttet. Bananer høstes umodne og skipes i spesialskip til Europa. Deretter modnes bananen frem i egne bananmodnerier før de sendes på markedet. Banan er en av de fruktene vi spiser mest av.

 

Bruksområde

Banan spises naturell, som mellommåltid eller dessert, i smoothies, som pålegg, i middagssalater, i fruktsalater, i kakefyll, som babymat og stekt som tilbehør til middagsretter. Banan smaker godt i kombinasjon med sjokolade og nøtter som for eksempel bananasplitt.

 

Egenskaper

Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre fruktslag, og er dermed velegnet for å gi et energitilskudd. Banan er derfor ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen. Banan er en kilde til vitamin B6 som bidrar til normal energiomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Banan er også en kilde til kalium som bidrar til normal muskelfunksjon og normalt blodtrykk. I tillegg er banan en kostfiberkilde. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Banan modnes frem her i landet og kan ha ulik modningsgrad etter ønske fra kundene. Banan skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet. Modningsgraden i kartongen bør være noenlunde jevn.

 

Lagring

12 - 14 °C.

Bananens holdbarhet er avhengig av hvor i modningsprosessen den befinner seg. Banan må ikke plasseres på kjølerom da den blir grå og mister smaken.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
66 %
Vann
76 g
Kilojoule
352 KJ
Kilokalorier
83 Kcal
Protein
1,1 g
Karbohydrat
18,1 g
Fett
0,3 g
Norsk
Banan
Latin
Musa paradisiaca sapientum
Engelsk
Banana
Tysk
Banan
Fransk
Banane
Spansk
Plátano
Italiensk
Banana