Hopp til innhold

Skriv ut

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
66 % 76 g 352 83 1.1 g 18.1 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.1 g 4.4 g 13.9 g 1.6 g 19 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0.2 Alfa-TE 0.03 mg 0.07 mg 0.7 mg 0.8 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.37 mg 15 µg 0 µg 10 mg 6 mg 0.3 mg 1 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
416 mg 35 mg 0.2 mg 1 µg 0.08 mg 22 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Banan
Latin: Musa paradisiaca sapientum
Engelsk: Banana
Tysk: Banan
Fransk: Banane
Spansk: Plátano
Italiensk: Banana

OM BANAN

Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt. Norge har importert bananer siden 1905. Det finns to grunnsorter av bananer, vanlig fruktbanan og kokebanan. Innen disse to hovedsortene finns det mange forskjellige typer banan. Den vi spiser mest av i Norge er Canvendish, som er smaksrik, søt og myk i fruktkjøttet. Bananer høstes umodne og skipes i spesialskip til Europa. Deretter modnes bananen frem i egne bananmodnerier før de sendes på markedet. Banan er en av de fruktene vi spiser mest av.

Bruksområde

Banan spises naturell, som mellommåltid eller dessert, i smoothies, som pålegg, i middagssalater, i fruktsalater, i kakefyll, som babymat og stekt som tilbehør til middagsretter. Banan smaker godt i kombinasjon med sjokolade og nøtter som for eksempel bananasplitt.

Egenskaper

Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre fruktslag, og er dermed velegnet for å gi et energitilskudd. Banan er derfor ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen. Banan er en kilde til vitamin B6 som bidrar til normal energiomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Banan er også en kilde til kalium som bidrar til normal muskelfunksjon og normalt blodtrykk. I tillegg er banan en kostfiberkilde. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Banan modnes frem her i landet og kan ha ulik modningsgrad etter ønske fra kundene. Banan skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet. Modningsgraden i kartongen bør være noenlunde jevn.

Lagring

12 - 14 °C.

Bananens holdbarhet er avhengig av hvor i modningsprosessen den befinner seg. Banan må ikke plasseres på kjølerom da den blir grå og mister smaken.

Sorter:

  • Kokebanan

    Kokebanan kalles også for melbanan eller plantain på mange andre språk. Den kommer fra Sør-Amerika, Afrika og India og er nærmest som basisføde å regne i disse områdene.

  • Minibanan

    Minibanan kalles også eplebanan, babybanan eller Minis og er mye mindre enn vanlig banan. Vanligvis er den 7-10 cm lang, men tykkelsen er nesten som hos en vanlig banan. Smaken er søtere enn hos vanlig banan.

  • Rød banan

    Rød banan har en rød-lilla farge på skallet og et lys rosa og fast fruktkjøtt som blir ganske mykt når bananen er moden . Rød banan er kortere og søtere enn vanlig banan. Rød banan egner seg bedre for baking enn å spise naturell.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
66 % 76 g 352 83 1.1 g 18.1 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.1 g 4.4 g 13.9 g 1.6 g 19 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0.2 Alfa-TE 0.03 mg 0.07 mg 0.7 mg 0.8 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.37 mg 15 µg 0 µg 10 mg 6 mg 0.3 mg 1 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
416 mg 35 mg 0.2 mg 1 µg 0.08 mg 22 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Banan
Latin: Musa paradisiaca sapientum
Engelsk: Banana
Tysk: Banan
Fransk: Banane
Spansk: Plátano
Italiensk: Banana