Carambola, Stjernefrukt

Carambola, eller stjernefrukt som den også blir kalt, er en frukt som opprinnelig kommer fra Indonesia, men dyrkes nå i alle tropiske strøk. Det finnes flere forskjellige sorter som er gule eller grønne i fargen. Frukten er sprø og meget saftig med en duft lignende jasmin.

Carambola er avlang; ca 15 - 20 cm og har flere langsgående kanter som gjør at frukten i tverrsnitt ligner en stjerne. Den kalles derfor også for stjernefrukt. Smaken er frisk og syrlig.

 

Bruksområde

Carambola kan spises naturell hvis den er moden. Moden carambola har endret farge fra grønn til gul og er best å bruke når vingene får et lite brunskjær. Den kan deles opp i fruktsalater sammen med andre eksotiske frukter. Carambola brukes også til pynt på fiskeretter og som pynt og smakstilsetning til kalde drikker. Carambola kan kokes sammen med andre frukter og passer bra til hjemmelaget syltetøy. Fryste skiver av carambola kan også brukes som isbiter i festdrikker. Med sin vakre form og farge er den like fin som stjerneskudd på trepinner som stjernedryss i salater.

 

Egenskaper

Carambola har lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er bra for fordøyelsen. Carambola har i tillegg et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C reduserer også tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Vitamin C bidrar i tillegg til normal energiomsetning.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Carambola høstes ofte umoden og er derfor sur i smaken før den er moden. De store gule sortene er best, da de har mindre oxalsyreinnhold og derav mindre surhet i smaken. Carambola skal være hel uten sprekker eller tegn til skader i skallet.

 

Lagring

8 - 10 °C.

Holdbarheten er meget bra og carambola tåler lengre oppbevaring. Bør likevel ikke lagres for kjølig da dette bremser opp modningsprosessen. Moden vare kan lagres kjølig i mange uker. Se i sammenheng holdbarhet for varen og ideell oppbevaring.

Norsk
Carambola, stjernefrukt
Latin
Averrhoa carambola
Engelsk
Camarbola, star fruit
Tysk
Karambole, sternfrucht
Fransk
Carambole, averrhoa
Spansk
Carambola
Italiensk
Carambola