Cherimoya

Cherimoya er en frukt som fra gammelt av har blitt dyrket av inkafolket i Equador og Peru. Frukten finnes nå også i landene rundt Middelhavet og i Asia. Cherimoya vokser på trær og er enten oval eller hjerteformet i fasongen.

Frukten er lys grønn i fargen, men mørkner noe etter hvert som den modnes. Skallet er tynt med en skjellaktig struktur. Fruktkjøttet er gulhvitt og har en mykt kremaktig konsistens med sorte kjerner. Smaken er delikat og kan beskrives som en blanding av ananas, jordbær og banan. Hver frukt består av mange små sammenvokste frukter. Cherimoya anses å være en av de aller beste fruktene som finnes.

 

Bruksområde

Cherimoya er en dessertfrukt. Man kan servere den i halvdeler og spise naturell fra skallet med skje. Den er også best å servere kald. Før servering skjæres frukten på langs og tilsettes noen dråper sitronsaft for å hindre misfarging av fruktkjøttet. Kjernene skal ikke spises og er lette å fjerne. Cherimoya kan også brukes i fruktsalat sammen med andre tropiske frukter. Den kan også brukes i milkshake, til fromasj, til is eller i sorbet.

Egenskaper

Cherimoya er en kilde til vitamin B6 og vitamin C. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Vitamin C  beskytter cellene mot oksidativt stress og bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitamin C reduserer også tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Cherimoya har også et høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er bra for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Cherimoya skal ha en jevn farge være fri for mekaniske skader og flekker. Moden cherimoya har en noe mørkere farge og gir etter for et lett håndtrykk.

 

Lagring

14 - 15 °C.

Cherimoya bør oppbevares på lik linje med bananer. Moden vare har kort holdbarhet og umoden vare kan modnes ved oppbevaring i romtemperatur. Må ikke plasseres på kjølerom.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
65 %
Vann
74 g
Kilojoule
255 KJ
Kilokalorier
60 Kcal
Protein
1,3 g
Karbohydrat
11,7 g
Fett
0,4 g
Norsk
Cherimoya
Latin
Annona cherimola
Engelsk
Cherimoya
Tysk
Cherimoya
Fransk
Chérimole
Spansk
Chirimoya
Italiensk
Cherimoya, cherimolia