Feijoa

Feijoa er en frukt som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika der den vokser vilt. Den kalles også for vill guava og ananasguava.

Den dyrkes i dag også på New Zealand, i USA og Israel. Feijoa er et avlangt bær med skiftende fasong avhengig av variant. Den kan enten være noe avlang eller rund. Skallet er mørkegrønt og kan være både blankt og noe ruglete. Selve fruktkjøttet er gult og kremaktig mykt med noe kornet konsistens. I midten er det noen små kjerner, som også kan spises. Smaken er veldig intens søt-syrlig og sterkt aromatisk. Moden feijoa har en egenartet, intens duft.

 

Bruksområde

Feijoa er en deilig dessertfrukt. Man kan enten skrelle den eller servere den i halvdeler og spise naturell fra skallet med skje. Før servering skjæres frukten på langs og tilsettes noen dråper sitronsaft for å hindre misfarging av fruktkjøttet. Kjernene kan også spises. Feijoa kan brukes i fruktsalat sammen med andre tropiske frukter, i milkshake, til fromasj, is eller sorbet.

 

Egenskaper

Ingen kjente ernæringsmessige egenskaper for denne frukten.

 

Kvalitetskrav

Feijoa skal være hele og uten sår i skallet eller mekaniske skader. Den bør være så moden at den er litt myk. Moden feijoa skal dufte godt og gi lett etter for et trykk.

 

Lagring

8 - 12°C

Holdbarheten er noe avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. En moden feijoa har ganske kort holdbarhet. Feijoa bør heller ikke lagres for kjølig da det lett kan oppstå kuldeskader.

Norsk
Feijoa, Feyoa
Latin
Feijoa sellowiana
Engelsk
Feijoa, pineapple guava
Tysk
Feijoa, Ananas-guave
Fransk
Feijoa
Spansk
Feijoa, Guajaba del apil
Italiensk
Feijoa