Fersken

Fersken tilhører samme plantefamilie som plommer, mandler og aprikos og kommer opprinnelig fra Kina. Der har frukten vært kjent og dyrket i over 4000 år.

Til Europa kom frukten om lag 300 år før Kristus. Nå dyrkes den over hele verden og finnes i mange forskjellige varianter med ulik form, aroma, farge og størrelse. Fruktkjøttet er enten hvitt eller gult og inneholder en stor stein i midten. Avhengig av sort er denne lettere eller vanskeligere å fjerne. Fersken er på størrelse med et eple. Skallet er rødgult med et tynt dunete belegg.

 

Bruksområde

Fersken spises naturell, alene som mellommåltid eller som dessert. Frukten passer godt til fruktsalat og som tilbehør til varme retter. Fersken kan brukes til fyll i kaker, eller til kompott.

 

Egenskaper

Fersken har et høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Fersken er en meget ømfintlig frukt og får lett skader ved trykk og støt. Pass derfor på at frukten er hel uten sprekker eller mørke flekker. Skallet skal være glatt. Størrelsen kan variere avhengig av sortering og kvalitet. Spisemoden frukt gir lett etter for et svakt trykk. Vær meget forsiktig ved håndtering av frukten for å beholde kvaliteten.

 

Lagring

0 - 2°C

Moden fersken har noe kortere holdbarhet enn umoden frukt. Fersken oppbevares så lavt ned mot 0 °C som mulig. Likevel kan frukten få kjøleskader dersom den oppbevares i lang tid ved denne temperatur. Pass på at frukten ikke blir våt, da dette raskt kan ødelegge skallet og fremskynde mugg.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
90 %
Vann
89 g
Kilojoule
167 KJ
Kilokalorier
40 Kcal
Protein
1 g
Karbohydrat
7,6 g
Fett
0,1 g
Norsk
Fersken
Latin
Prunus persica
Engelsk
Peach
Tysk
Pfirsiche
Fransk
Pêche
Spansk
Melocotón, Durazno
Italiensk
Pescha