Grapefrukt

Grapefrukt er en ung sitrusfrukt. Den ble først oppdaget i Puerto Rico i 1750. Senere kom den til Florida der den først ble dyrket i større omfang.

USA er verdens største produsent med produksjon hovedsakelig i Florida og Texas. Grapefrukt anses å ha oppstått som en krysning mellom appelsin og pomelo. Navnet på denne sitrusfrukten har oppstått da denne vokser i klaser som druer og drue som kjent heter grape på engelsk. Grapefrukt finnes i mange forskjellige varianter og deles inn i to hovedgrupper: Hvit (eller blond), og varianter med rødt eller rosa fruktkjøtt. Grapefrukt har en frisk, syrlig smak med en bitter nyanse. De rosa og røde variantene er noe mildere og søtere på smak enn de hvite. Gjennom årene har det kommet frem sorter som nå stort sett er uten steiner.

 

Bruksområde

Grapefrukt spises naturell eller presses til juice. Fruktkjøttet fra en delt grapefrukt løsnes fra skallet med en grapefruktkniv, og båtene spises med skje. Grapefrukt har en frisk og syrlig smak med en litt bitter nyanse. Dette gjør at den passer godt til frokostfrukt eller som en liten forrett. En halv grapefrukt til frokost er en frisk start på dagen med mange nødvendige vitaminer. Den er også god i fruktsalat sammen med annen frukt.

 

Egenskaper

Grapefrukt har en litt bitter smak som skyldes innhold av bitterstoffene naringin og kinin. Den har lavt innhold av både energi og fett. I tillegg har Grapefrukt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunforsvaret og beskytter cellene mot oksidativt stress, samtidig som det bidrar til å redusere tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Grapefrukt skal ha blankt, glatt skall og være ren og fri for sprekker. Den skal ikke ha mørke og bløte flekker, misfarging, soppvekst eller uttørking av fruktkjøttet. Mindre flekker på skallet kan forekomme grunnet vindstøt under veksttiden, men dette har ingen betydning for kvaliteten.

 

Lagring

10 - 12°C

Grapefrukt har meget god holdbarhet og kan lagres i uker. Holdbarheten kan variere noe mellom de ulike sortene.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
68 %
Vann
89 g
Kilojoule
137 KJ
Kilokalorier
32 Kcal
Protein
0,6 g
Karbohydrat
6,8 g
Fett
0 g
Norsk
Grapefrukt
Latin
Citrus paradisi
Engelsk
Grapefruit
Tysk
Grapefrucht, Pamplemuse
Fransk
Pamplemouse
Spansk
Pomelo, Toronja
Italiensk
Pompelmo