Guava

Guava er en frukt som opprinnelig kommer fra de tropiske områdene av Sør-Amerika, hvor den fortsatt vokser vilt. Den er rund eller pæreformet i fasong og på størrelse med en sitron.

I dag dyrkes den mange steder i tropene. Guava finnes i mange forskjellige varianter. Skallet er blankt og litt ru i overflaten og fargen varierer fra lys grønn til gul. Fruktkjøttet kan være hvitt, lysegult eller rosa. I midten av en guava er det en mengde små, harde frø. Når guava er moden avgir den en intens aromatisk duft og gir etter for et lett trykk. Smaken er meget søt og aromatisk.

 

Bruksområde

Guava spises naturell. Skallet og frøene er også spiselige, og bl.a. i Sør-Amerika spises den som et eple. Guava kan brukes i fruktsalater eller til fyll i kaker. Guava kan også deles opp i biter og serveres på fruktfat sammen med andre eksotiske frukter til dessert.

 

Egenskaper

Guava har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet, beskytter cellene mot oksidativt stress og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Guava er i tillegg en kilde til folat som sammen med vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og reduserer tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Guava skal være hele og uten sår eller støtskader. For at den skal være tilstrekkelig moden, skal den avgi en søtlig aromatisk duft.

 

Lagring

8 - 12°C

Holdbarheten er avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. En moden guava har ganske kort holdbarhet. Guava bør ikke lagres for kjølig, da det lett kan oppstå kuldeskader.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
90 %
Vann
85 g
Kilojoule
160 KJ
Kilokalorier
38 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
5 g
Fett
0,6 g
Norsk
Guava, guavapære
Latin
Psidium guajava
Engelsk
Guava
Tysk
Guave
Fransk
Goyave
Spansk
Guayaba
Italiensk
Guava