Jackfrukt

Jackfrukt er en type brødfrukt som opprinnelig kommer fra India. Derfra ble jacksfrukt spredt videre til Sørøst-Asia og Filippinene. Oppdagelsesreisende satte stor pris på jackfrukt som proviant og tok den med seg videre igjen til bl.a. Vest-India.

 I dag er jackfrukt utbredt på mange steder i tropene, men har spesielt stor betydning i India, Indonesia og Malaysia. Den har derfor blitt som basismat å regne i de asiatiske landene. Frukten kan bli enormt stor. Fruktene på de fleste sortene veier imidlertid fra 2-10 kg. Frukten vokser på trær og kan høstes opp til 3 ganger i året. Jackfrukt er en stor, avlang, uregelmessig formet frukt og fargen er grønn med noe brunskjær. Skallet er kraftig og har pigger. Når frukten deles består den av en rekke sekskantede fruktsekker på størrelse med en valnøtt. Fruktkjøttet er gult eller svakt lilla og med en uspiselig kjerne. En moden jackfrukt er myk og saftig med en sursøt og meget karakteristisk smak. Den spiselige delen av frukten utgjør ca. 1/3 av totalvekten.

 

Bruksområde

Jackfrukt skal spises som en frukt i motsetning til andre varianter brødfrukt som tilberedes som grønnsak. Det er bare det gule eller lilla fruktkjøttet som spises. Jackfrukt spises naturell eller i fruktsalat. Steinene kan stekes i panne og servers som kastanjer.

 

Egenskaper

Jackfrukt er en kilde til vitamin A og vitamin C. Vitamin A bidrar til normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C reduserer også tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Jackfrukt skal være hel og uten sår eller mekaniske skader. En moden jackfrukt er myk og saftig, lukter sterkt og gir etter for et lett trykk.

 

Lagring

12 - 16°C

Jackfrukt oppbevares best i 12-16 grader C. Som annen tropisk frukt er også jackfrukt ømtålig for kulde og må derfor ikke oppbevares på kjølerom. Moden jackfrukt har meget kort holdbarhet.

Norsk
Jackfrukt
Latin
Artocarpus heterophyllus
Engelsk
Jackfruit
Tysk
Jackfrucht
Fransk
Jacquier
Spansk
Jaqueira
Italiensk
Pane d'albero