Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
61 % 85 g 208 49 0.7 g 9.7 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 9.7 g 2.5 g 30 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0 Alfa-TE 0.02 mg 0.04 mg 0.4 mg 0.5 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0 mg 5 µg 0 µg 22 mg 53 mg 0.4 mg 4 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
210 mg 57 mg 0.6 mg 1 µg 0 mg 27 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Kaktusfiken
Latin: Opuntia ficus-indica
Engelsk: Prickly pear
Tysk: Kaktusfeige
Fransk: Figue d`Inde
Spansk: Higo chumbo
Italiensk: Fico d`India

OM KAKTUSFIKEN

Kaktusfiken finnes i flere farger og kan variere mellom gult, rødt, orange og grønt eller nyanser mellom disse fargene. Skallet er uspiselig og har mange små skarpe hår med usynlige mothaker. Vær derfor forsiktig når du tar i frukten. Fruktkjøttet er gulorange til rød i fargen og inneholder en mengde små spiselige kjerner. Konsistensen er litt grynete og kan minne om en blanding av vannmelon og sorbet. Smaken er forfriskende og mild, men litt syrlig.

Bruksområde

Kaktusfiken serveres som frisk frukt til dessert eller som tilbehør på et ostebord. Den kan brukes i fruktsalat eller som tilbehør til is. Kapp av endene og del den opp i to halve eller i båter. Spis gjerne fruktkjøttet med skje. Kaktusfiken er nydelig i syltetøy, i silte dessertsauser og i salater.

Egenskaper

Kaktusfiken har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C og magnesium, i tillegg til å ha et høyt kostfiberinnhold. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kaktusfiken skal være fast og velformet uten tegn til uttørking. Den skal være fri for sprekker eller mørke flekker. Den er moden når det grønne skallet går over til gult eller rødt og den gir etter for et lett trykk.

Lagring

6 - 10°C

Kaktusfiken modnes ved oppbevaring i romtemperatur. Den modnes også ved oppbevaring sammen med etylenholdige varer som epler og bananer. Etter modning bør den legges kjølig for å bevare holdbarheten.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
61 % 85 g 208 49 0.7 g 9.7 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 9.7 g 2.5 g 30 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0 Alfa-TE 0.02 mg 0.04 mg 0.4 mg 0.5 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0 mg 5 µg 0 µg 22 mg 53 mg 0.4 mg 4 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
210 mg 57 mg 0.6 mg 1 µg 0 mg 27 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Kaktusfiken
Latin: Opuntia ficus-indica
Engelsk: Prickly pear
Tysk: Kaktusfeige
Fransk: Figue d`Inde
Spansk: Higo chumbo
Italiensk: Fico d`India