Kaktusfiken

Kaktusfiken er en frukt som opprinnelig kommer fra Mexico. I dag dyrkes den i tropiske og subtropiske områder, samt ulike middelhavsområder. Den er oval i formen og kan i fasong ligne litt på en pære.

Kaktusfiken finnes i flere farger og kan variere mellom gult, rødt, orange og grønt eller nyanser mellom disse fargene. Skallet er uspiselig og har mange små skarpe hår med usynlige mothaker. Vær derfor forsiktig når du tar i frukten. Fruktkjøttet er gulorange til rød i fargen og inneholder en mengde små spiselige kjerner. Konsistensen er litt grynete og kan minne om en blanding av vannmelon og sorbet. Smaken er forfriskende og mild, men litt syrlig.

 

Bruksområde

Kaktusfiken serveres som frisk frukt til dessert eller som tilbehør på et ostebord. Den kan brukes i fruktsalat eller som tilbehør til is. Kapp av endene og del den opp i to halve eller i båter. Spis gjerne fruktkjøttet med skje. Kaktusfiken er nydelig i syltetøy, i silte dessertsauser og i salater.

 

Egenskaper

Kaktusfiken har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C og magnesium, i tillegg til å ha et høyt kostfiberinnhold. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Kaktusfiken skal være fast og velformet uten tegn til uttørking. Den skal være fri for sprekker eller mørke flekker. Den er moden når det grønne skallet går over til gult eller rødt og den gir etter for et lett trykk.

 

Lagring

6 - 10°C

Kaktusfiken modnes ved oppbevaring i romtemperatur. Den modnes også ved oppbevaring sammen med etylenholdige varer som epler og bananer. Etter modning bør den legges kjølig for å bevare holdbarheten.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
61 %
Vann
85 g
Kilojoule
208 KJ
Kilokalorier
49 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
9,7 g
Fett
0,3 g
Norsk
Kaktusfiken
Latin
Opuntia ficus-indica
Engelsk
Prickly pear
Tysk
Kaktusfeige
Fransk
Figue d`Inde
Spansk
Higo chumbo
Italiensk
Fico d`India