Kiwano

Kiwano, eller hornmelon som noen kaller den, er en frukt som er i slekt både med agurk og melon, og har sin opprinnelse i Afrika. Den har vært kjent i Afrika i flere hundre år.

Kiwano er en frukt som er i slekt både med agurk og melon, og har sin opprinnelse i Afrika. Så sent som i 1980-årene bestemte en farmer i New Zealand seg for å satse på denne frukten og patenterte navnet Kiwano. Navnet er et registrert varemerke, men frukten produseres nå flere steder under andre navn, bl.a. Melano og Pepano. Fruktkjøttet er vakkert grønt, veldig saftig og inneholder mange små frø. Konsistensen kan minne litt om agurk. Smaken er mild, frisk, sursøt og kan beskrives som en blanding av melon og agurk med en anelse av lime og banan. Utvendig har frukten et gult læraktig skall med små pigger eller horn. Når frukten er moden er skallet guloransje. Formen er oval og frukten kan bli 10 – 15 cm lang.

 

Bruksområde

Frukten kan skjæres opp på langs og man bruker skje for å få ut fruktkjøttet, eller man kan dele den i skiver og beholde det dekorative skallet på. Kiwano er ideell til å mikse i drinker og fruktbowler. Den kan blandes med annen frukt i for eksempel en eksotisk fruktsalat. Den milde smaken gjør at Kiwano også passer fint i rekecoctail eller kan røres inn i naturell yoghurt som et lite mellommåltid.

 

Egenskaper

Kiwano er kalorifattig, rik på kalsium og magnesium, i tillegg til å være en kilde til vitamin C. Kalsium bidrar blant annet til normal energiomsetning, i tillegg til å opprettholde normale knokler og tenner. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Kiwano skal være hel og fast uten sprekker eller andre ytre skader. Frukten skal være jevnfarget guloransje uten brune eller mørke flekker.

 

Lagring

15 - 20°C

Kiwano oppbevares på samme måte som bananer. De skal ikke på kjøl og de skal ikke utsettes for trekk eller etylenproduserende frukt.

Norsk
Kiwano, hornmelon
Latin
Cucumis metuliferus
Engelsk
Kiwano, horned melon, jelly melon
Tysk
Kiwano, Afrikanische Gurke
Fransk
Kiwano, Cocombre africane
Spansk
Kiwano
Italiensk
Kiwano