Kumquat

Kumquat er en liten sitrusfrukt somopprinnelig kommer fra Kina der den fortsatt vokser vilt. Fra Kina har den blitt ført videre til Japan, Middelhavsområdet og Brasil.

På størrelse er kumquat litt mindre enn en valnøtt, og finnes i både oval og rund form. Den ovale er mest aromatisk. Frukten kan spises med skallet på, hel eller i skiver. Fruktkjøttet er mykt og saftig og smaken er pikant, frisk og syrlig med en litt bitter nyanse. Det finnes også kumquat som er krysset med lime, mandariner eller sitroner, men disse importeres svært sjelden hit til landet.

 

Bruksområde

Kumquat spises naturell med skallet på. Det spiselige skallet har en søtsyrlig smak og fruktkjøttet er mykt og saftig. Den kan også skrelles, men dette er ikke altid like enkelt da moden kumquat lett går i stykker ved skrelling. Kumquat kan skjæres i skiver og brukes som tilbehør til desserter, sjokolademousse, kaker, is eller i fruktsalat. Skiver av kumquat kan også legges i drinker, eller fryse disse før bruk og anvendes som isbiter etterpå. Kumquat kan også syltes og brukes som tilbehør til kjøtt.

 

Egenskaper

Kumquat har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kumquat har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Kumquat skal være fullt utviklet med orangefarget skall. Noen grønne prikker kan likevel forekomme. Størrelsen kan variere noe etter typen, men de bør være minst 2,5 cm og veie ca 12 - 15 g. De skal være faste, saftige og fri for bløte eller brune flekker. Skallet bør være blankt.

 

Lagring

4 - 6°C

Kumquat har god holdbarhet. Frukten tåler lagring i flere uker ved riktig oppbevaring. Pass på å ha riktig luftfuktighet ved lagring da kumquat er lett utsatt for uttørring.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
93 %
Vann
83 g
Kilojoule
196 KJ
Kilokalorier
47 Kcal
Protein
0,9 g
Karbohydrat
7,5 g
Fett
0,5 g
Norsk
Kumquat
Latin
Fortunella margarita
Engelsk
Kumquat
Tysk
Kumquat, Zwerorange
Fransk
Kumquat
Spansk
Kumquat, Naranja enana
Italiensk
Kumquat, Fortunella