Kvede

Kvede er en besynderlig frukt med flere tusen år kulturhistorie bak seg. Den hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, og er i dag mindre kjent frukt på våre breddegrader.

Kvede har varierende størrelse, men ofte er de på størrelse med epler. Skallet er ruglete og frukten kan ha form som en pære eller som et eple, avhengig av sort. Den modner ikke helt på treet og blir lagt på lager for ettermodning. Når den høstes har den gulgrønn farge, og går over til å bli helt gul når den er moden. Fruktkjøttet er fast og hvitt, med en syrlig og aromatisk smak. I midten har den et kjernehus med 8 - 16 brune kjerner. Kjernene smaker som bitre mandler. Rå kvede har en ubehagelig smak og er hard og bitter. Kvede kan derfor ikke spises rå.

 

Bruksområde

Den beste smaken kommer frem når frukten blir kokt, dampet eller bakt. Da får den en eksotisk aroma med et perfekt forhold mellom syrlighet og sødme. Kvedemarmelade regnes faktisk for å være 'grundleggeren' for all marmelade og syltetøy. Frukten har et stort innhold av pektin som får marmelade, gelé, osv. til å stivne av seg selv. Bakt kvede er nydelig i paier.

 

Egenskaper

Kvede er en kilde til vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av  jern fra andre matvarer. Dessuten er den en kilde til mineralerne fosfor, kalsium og kalium. Fosfor bidrar til normal energiomsetning, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Syrligheten kommer hovedsakelig fra vinsyre og eplesyre.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Kvede skal være hel og fast, uten sår og skader. Den skal ikke ha bløte flekker eller råteangrep.

 

Lagring

0 - 2°C

Kvede som ikke er moden kan lagres i flere måneder dersom den ligger på et kjølig sted med god ventilasjon. Når kvede er moden, er holdbarheten kort. Moden kvede avgir en sterk sitronaktig duft som er ganske behagelig, men som lett smitter over på annen frukt, f.eks. epler og pærer.

Norsk
Kvede
Latin
Cydonia oblonga
Engelsk
Quince
Tysk
Quitte
Fransk
Coing
Spansk
Membrillo
Italiensk
Cotogna