Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
74 % 90 g 41 10 0.7 g 0.8 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0 g 0.8 g 0.5 g 11 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.2 Alfa-TE 0.03 mg 0.02 mg 0.2 mg 0.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.08 mg 8 µg 0 µg 46 mg 23 mg 0.4 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
130 mg 11 mg 0.1 mg 0 µg 0.05 mg 18 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Lime
Latin: Citrus latifolia
Engelsk: Lime
Tysk: Limette
Fransk: Limonelle, Citron vert
Spansk: Limon lima
Italiensk: Lima

OM LIME

Lime (uttales "laim") kommer opprinnelig fra Sydøst-Asia og vokser nå i tropiske og subtropiske områder. Den tåler ikke frost og produksjonen er således begrenset i Europa, men den vokser vilt enkelte steder i Amerika. Lime er nær beslektet med sitron, men ofte mindre i størrelse. Skallet et tynt og grønnfarget og smaken er mildere og mer aromatisk enn hos sitron. Fruktkjøttet er saftig og har en lys gulgrønn farge. Lime gir vanligvis større saftutbytte enn sitron. Det er gjennom årene krysset frem flere varianter av lime og den finnes i dag både med og uten stener samt med forskjellige egenskaper i forhold til holdbarhet og størrelse.

Bruksområde

Saft og skall fra lime kan benyttes til smakssetting i matretter, bakeverk, drikker, sorbeter etc. Lime kuttet i båter kan serveres til svinekjøtt, wienersnitsel, fiskeretter og mange orientalske retter. Lime er spesielt godt til mange fiskeretter. Frukten kan også presses og saften brukes som salatdressing eller i vanlig vann og gi dette en frisk smak til drikke ved bordet og er også dekorativ pynt på fat.

Egenskaper

Lime har lavt energiinnhold og lavt fettinnhold, har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Lime skal være blank, hel og velformet uten tegn til brune flekker, innskrumpning eller uttørking. Den skal heller ikke ha bløte flekker eller skimmelangrep. Fargen skal være klar og grønn, men kan også ha antydning til gulning på deler av skallet. Dette har ingen kvalitetsmessig betydning.

Lagring

8 - 10°C

Lime har ganske god holdbarhet ved riktig temperatur og luftfuktighet. Tabellen er ganske generell da holdbarheten vil variere noe mellom de ulike varianter i løpet av sesongen.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
74 % 90 g 41 10 0.7 g 0.8 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0 g 0.8 g 0.5 g 11 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.2 Alfa-TE 0.03 mg 0.02 mg 0.2 mg 0.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.08 mg 8 µg 0 µg 46 mg 23 mg 0.4 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
130 mg 11 mg 0.1 mg 0 µg 0.05 mg 18 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Lime
Latin: Citrus latifolia
Engelsk: Lime
Tysk: Limette
Fransk: Limonelle, Citron vert
Spansk: Limon lima
Italiensk: Lima