Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
62 % 81 g 274 65 0.9 g 14.3 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 14.3 g 1.5 g 0 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 0 Alfa-TE 0.04 mg 0.06 mg 0.5 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0 mg 0 µg 0 µg 45 mg 6 mg 0.5 mg 1 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
160 mg 9 mg 0.3 mg 0 µg 0.15 mg 30 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Litchi, kjærlighetsfrukt
Latin: Litchi chinesis
Engelsk: Lychee
Tysk: Litchi
Fransk: Litchi
Spansk: Lichi
Italiensk: Litchi

OM LITCHI

Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten Lee Chee og den har faktisk blitt brukt som betalingsmiddel av skatt i riktig gamle dager. Litchi har vært regnet som en av de mest fornemme fruktene i Kina, og er i nær slekt med lignende frukter som rambutan og longan. Litchi kalles også for kjærlighetsfrukt og vokser på trær i klaser på 20 til 30 frukter. Frukten er oval og på størrelse med en valnøtt og har et tynt, sprøtt, rødbrunt, hardt og knudrete skall. Skallet tas lett av; som om det var et hardkokt egg. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er utsøkt mild, søt, krydret og aromatisk. I midten er det en brun hard kjerne som ikke spises.

Bruksområde

Litchi skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. God i fruktsalat og kan dessuten serveres til dessert sammen med is eller krem. Litchi kan også brukes i fruktbowle sammen med andre eksotiske frukter.

Egenskaper

Litchi har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Litchi er også en kostfiberkilde. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Frukten skal være høstet moden siden den ikke kan modnes videre etter innhøstning. Skallet skal da være knudret og brunt eller rødbrunt i fargen.

Lagring

4 - 8°C

Litchi har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader, og at luftfuktigheten er riktig.

OM LITCHI OG RAMBUTAN

Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. Rambutan kommer opprinnelig fra Øst-Asia. Den ser ut som en "hårete" utgave av sin nære slektning litchi.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
62 % 81 g 274 65 0.9 g 14.3 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 14.3 g 1.5 g 0 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 0 Alfa-TE 0.04 mg 0.06 mg 0.5 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0 mg 0 µg 0 µg 45 mg 6 mg 0.5 mg 1 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
160 mg 9 mg 0.3 mg 0 µg 0.15 mg 30 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Litchi, kjærlighetsfrukt
Latin: Litchi chinesis
Engelsk: Lychee
Tysk: Litchi
Fransk: Litchi
Spansk: Lichi
Italiensk: Litchi