Litchi

Litchi, eller kjærlighetsfrukt som vi ofte kaller den, er en frukt som opprinnelig kommer fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten Lee Chee og den har faktisk blitt brukt som betalingsmiddel av skatt i riktig gamle dager. 

Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten Lee Chee og den har faktisk blitt brukt som betalingsmiddel av skatt i riktig gamle dager. Litchi har vært regnet som en av de mest fornemme fruktene i Kina, og er i nær slekt med lignende frukter som rambutan og longan. Litchi kalles også for kjærlighetsfrukt og vokser på trær i klaser på 20 til 30 frukter. Frukten er oval og på størrelse med en valnøtt og har et tynt, sprøtt, rødbrunt, hardt og knudrete skall. Skallet tas lett av; som om det var et hardkokt egg. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er utsøkt mild, søt, krydret og aromatisk. I midten er det en brun hard kjerne som ikke spises.

 

Bruksområde

Litchi skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. God i fruktsalat og kan dessuten serveres til dessert sammen med is eller krem. Litchi kan også brukes i fruktbowle sammen med andre eksotiske frukter.

 

Egenskaper

Litchi har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Litchi er også en kostfiberkilde. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Frukten skal være høstet moden siden den ikke kan modnes videre etter innhøstning. Skallet skal da være knudret og brunt eller rødbrunt i fargen.

 

Lagring

4 - 8°C

Litchi har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader, og at luftfuktigheten er riktig.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
62 %
Vann
81 g
Kilojoule
274 KJ
Kilokalorier
65 Kcal
Protein
0,9 g
Karbohydrat
14,3 g
Fett
0,1 g
Norsk
Litchi, kjærlighetsfrukt
Latin
Litchi chinesis
Engelsk
Lychee
Tysk
Litchi
Fransk
Litchi
Spansk
Lichi
Italiensk
Litchi