Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
68 % 82 g 274 65 0.7 g 14.1 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0 g 0.3 g 13.8 g 1.9 g 1780 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
148 RAE 0 µg 1 Alfa-TE 0.04 mg 0.05 mg 0.5 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.13 mg 36 µg 0 µg 37 mg 12 mg 0.7 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
180 mg 13 mg 0.1 mg 1 µg 0.12 mg 16 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Mango
Latin: Mangifera indica
Engelsk: Mango
Tysk: Mango
Fransk: Mangue, Mangot
Spansk: Mango
Italiensk: Mango

OM MANGO

Det finnes over 1000 arter av mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt og fruktkjøttet er guloransje og meget saftig. Inne i frukten finnes en flat stein som henger fast i fruktkjøttet og som må skjæres ut med kniv. Moden mango skal være litt myk når den er moden. Fruktkjøttet har en søt tropisk aroma.

Bruksområde

Mango må deles før bruk. Skallet og den flate steienen inni spises ikke. Mango spises naturell, syltes, brukes i dessert eller som tilbehør til middagen. Den spesielle kraftige og søte mangosmaken passer godt til kjøtt, fugl eller fisk. Mango kan også moses til en saus som er nydelig til desserter og i dressinger. Mangochutney lages gjerne av umoden mango.

Egenskaper

Mango har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Mango er også en kilde til folat som reduserer tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Mango kan ha forskjellige farger i skallet som ikke sier noe om modningsgraden, den kan godt være moden selv om den er helt grønn. Moden mango skal gi lett etter for trykk og dufter sterkere enn mango som er hard og umoden. Moden frukt kan ofte ha små, sorte prikker i skallet som indikerer høyt sukkerinnhold. Skallet skal være fast og glatt uten tegn til mørke flekker eller råte. En helt myk mango med litt skrukkete skall behøver ikke være dårlig, men det er et tegn på at den er spisemoden.

Lagring

8 - 12°C

Holdbarheten til mango er avhengig av hvor den er i modningsprosessen. En moden mango har kortere holdbarhet enn en umoden. Umoden mango bør oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modning. Når mangoen er moden kan den legges svalt ved 8 °C for å redusere modningsprosessen.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
68 % 82 g 274 65 0.7 g 14.1 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0 g 0.3 g 13.8 g 1.9 g 1780 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
148 RAE 0 µg 1 Alfa-TE 0.04 mg 0.05 mg 0.5 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.13 mg 36 µg 0 µg 37 mg 12 mg 0.7 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
180 mg 13 mg 0.1 mg 1 µg 0.12 mg 16 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Mango
Latin: Mangifera indica
Engelsk: Mango
Tysk: Mango
Fransk: Mangue, Mangot
Spansk: Mango
Italiensk: Mango