Mango

Mango er en frukt som stammer fra India. I dag dyrkes den i alle tropiske og subtropiske områder. Frukten er en av de mest spiste i verden etter banan.

Det finnes over 1000 arter av mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt og fruktkjøttet er guloransje og meget saftig. Inne i frukten finnes en flat stein som henger fast i fruktkjøttet og som må skjæres ut med kniv. Moden mango skal være litt myk når den er moden. Fruktkjøttet har en søt tropisk aroma.

 

Bruksområde

Mango må deles før bruk. Skallet og den flate steienen inni spises ikke. Mango spises naturell, syltes, brukes i dessert eller som tilbehør til middagen. Den spesielle kraftige og søte mangosmaken passer godt til kjøtt, fugl eller fisk. Mango kan også moses til en saus som er nydelig til desserter og i dressinger. Mangochutney lages gjerne av umoden mango.

 

Egenskaper

Mango har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Mango er også en kilde til folat som reduserer tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Mango kan ha forskjellige farger i skallet som ikke sier noe om modningsgraden, den kan godt være moden selv om den er helt grønn. Moden mango skal gi lett etter for trykk og dufter sterkere enn mango som er hard og umoden. Moden frukt kan ofte ha små, sorte prikker i skallet som indikerer høyt sukkerinnhold. Skallet skal være fast og glatt uten tegn til mørke flekker eller råte. En helt myk mango med litt skrukkete skall behøver ikke være dårlig, men det er et tegn på at den er spisemoden.

 

Lagring

8 - 12°C

Holdbarheten til mango er avhengig av hvor den er i modningsprosessen. En moden mango har kortere holdbarhet enn en umoden. Umoden mango bør oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modning. Når mangoen er moden kan den legges svalt ved 8 °C for å redusere modningsprosessen.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
68 %
Vann
82 g
Kilojoule
274 KJ
Kilokalorier
65 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
14,1 g
Fett
0,2 g
Norsk
Mango
Latin
Mangifera indica
Engelsk
Mango
Tysk
Mango
Fransk
Mangue, Mangot
Spansk
Mango
Italiensk
Mango