Mangostan

Mangostan er en frukt som opprinnelig kommer fra Malaysia der den har vært dyrket i flere hundre år. Mange anser denne frukten for å være den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes.

Mangostan kommer opprinnelig fra Malaysia der den har vært dyrket i flere hundre år. Mange anser denne frukten for å være den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes. Et mangostantre vokser sakte og bærer ikke frukter før etter 15 år. Mangostan høstes moden da den ikke kan modnes frem etter høsting. Frukten er rund, på størrelse med en tomat. Skallet er rødbrunt, ca 0,5 cm tykt og læraktig. Det hvite, delikate fruktkjøttet er delt inn i 4-6 båter som kan minne om hvitløkskløfter. Den inneholder vanligvis 2-3 stener og er myk og saftig. Smaken kan beskrives som en blanding av villbringebær, fersken og ananas. Den er forfriskende syrlig med fyldig sødme.

 

Bruksområde

Mangostan spises naturell. Skallet er hardt og vanskelig å åpne med hendene og inneholder en bitter saft som kan sette purpuraktige flekker på det hvite fruktkjøttet. Den beste måten å skrelle mangostan på, er å skjære igjennom skallet på midten av frukten uten å skade fruktkjøttet og vri de to halvdelene hver sin vei. Deretter kan man løfte av skallet på den øverste halvdelen. Ved å la det hvite fruktkjøttet ligge igjen i den ene halvdelen kan denne servers til ost, sammen med andre frukter eller alene som dessert. Fruktkjøttet er lett å ta ut av skallet med skje eller med fingrene. Den er nydelig i fruktsalater og i desserter.

 

Egenskaper

Mangostan er rik på kalsium og C-vitamin. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Skallet skal ha en brunfiolett farge og være fritt for sprekker og mørke eller bløte flekker.

 

Lagring

4 - 6°C

Mangostan oppbevares best på 4 – 6 °C. Ved riktig oppbevaring kan den holde seg i flere uker.

Norsk
Mangostan
Latin
Garcinia mangostane
Engelsk
Mangosteen
Tysk
Mangostane
Fransk
Mangoustan
Spansk
Mangostán
Italiensk
Mangostina di malacca