Mispel, Loquat

Loquat kalles også japansk mispel eller mispel og kommer oprinnelig fra Sørøst-Asia. Den dyrkes nå i alle verdensdeler, men størst kommersiell betydning har dyrkingen i Japan, Kina og India.

Loquat kalles også japansk mispel eller mispel og kommer oprinnelig fra Sørøst-Asia. Den dyrkes nå i alle verdensdeler, men størst kommersiell betydning har dyrkingen i Japan, Kina og India. Til Europa kom frukten i år 1778. Loquat vokser på trær og frukten er oval i form og har størrelse lik en plomme. Loquat blomstrer i oktober i Italia og Spania og frukten er moden i mars-april. Den er meget populær som dessertfrukt i Italia og Spania fordi dette er årets første frukt og på en måte markerer at våren har kommet. Frukten er gul eller oransje, ofte med små brune flekker og skallet kan være dekket av fine hår. Smaken er lett syrlig, søt og aromatisk og kan minne om kirsebær eller plomme. Mispel inneheholder vanligvis 2-3 store, blanke steiner som ligger i et kjernehus. Frukten kan av og til inneholde flere steiner.

 

Bruksområde

Loquat kan brukes på samme måte som plommer og moreller. Den smaker godt som den er, men bør da først deles i to og kjernene fjernes. Skinnet er seigt og bør fjernes før bruk. Frukten kan også brukes til dessert sammen med annen frukt. Mispel har mye av de samme bruksområdene som plommer.

 

Egenskaper

Loquat er en kilde til vitamin A som opprettholder normal hud og normalt syn.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Loquat skal være helt uten sprekker og fri for mørke, bløte flekker.

 

Lagring

0 - 4°C

Holdbarheten er noe avhengig av hvor frukten befinner seg i modningsprosessen. Moden Loquat har ganske kort holdbarhet.

Norsk
Mispel
Latin
Eribotrya japanica
Engelsk
Loquat
Tysk
Japanische mispel
Fransk
Nefle du Japon
Spansk
Nispero
Italiensk
Nespola di giappone