Nektarin

Nektarin er en frukt som er en nær slektning av fersken, men i motsetning til fersken, har nektarin glatt skall. Den er vanligvis noe mindre enn fersken.

Nektarin er en nær slektning av fersken, men i motsetning til fersken, har nektarin glatt skall. Den er vanligvis noe mindre enn fersken. Som fersken tilhører også nektarin samme plantefamilie som plommer, mandler og aprikos, og kommer opprinnelig fra Kina. Selve navnet har den fått etter nektar som anses å være "Gudenes drikk" siden den har så god smak. Nå dyrkes frukten over store deler av verden og finnes i mange varianter. Skallet er rødlig med gult skjær. Fruktkjøttet er gult, og inneholder en stor kjerne i midten. Avhengig av sort er denne lettere eller vanskeligere å fjerne. Smaken er noe sterkere og mer aromatisk enn hos fersken.

 

Bruksområde

Nektarin spises naturell, alene som mellommåltid eller som dessert. Frukten passer også godt til fruktsalat og som tilbehør til varme retter. Nektarin kan også brukes til fyll i kaker og til kompott.

 

Egenskaper

Nektarin er fettfattig og har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Nektarin er en meget ømfintlig frukt og får lett skader ved trykk og støt. Pass derfor på at frukten er hel og uten sprekker eller mørke flekker. Skallet skal være glatt. Spisemoden frukt gir lett etter for et svakt trykk. Vær meget forsiktig ved håndtering av frukten for å beholde kvaliteten.

 

Lagring

0 - 2°C

En moden nektarin har en noe kortere holdbarhet enn en umoden frukt. Pass på at nektarin oppbevares så lavt ned mot 0 °C som mulig. Likevel kan frukten få kjøleskader dersom den oppbevares i mer enn 2 uker ved denne temperaturen. Pass på at frukten ikke blir våt, da dette raskt kan ødelegge skallet og fremskynde mugg.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
89 %
Vann
89 g
Kilojoule
198 KJ
Kilokalorier
47 Kcal
Protein
1,4 g
Karbohydrat
9 g
Fett
0,1 g
Norsk
Nektarin
Latin
Prunus persica var. Nectarina
Engelsk
Nectarine
Tysk
Nektarine
Fransk
Nectarine
Spansk
Nectarina
Italiensk
Nectarina, Peche noce