Papaya

Papaya er en frukt som opprinnelig kommer fra Mellom-Amerika men er i dag vanlig i alle tropiske land. Frukten har form som en avlang stor pære, og det finnes mange forskjellige varianter.

Papaya kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika men er i dag vanlig i alle tropiske land. Frukten vi importerer har form som en avlang stor pære, men det finnes mange forskjellige varianter i tropene. De største kan bli opp til 8 -10 kilo, men de vi importerer er gjerne på 300 - 500 gram. Skallet er grønt, grønngult eller oransje, og er ikke spiselig. Midt i frukten finnes et hulrom som er fullt av små runde og svarte kjerner som ikke er spiselige. Fruktkjøttet er saftig, søtt og aromatisk med en konsistens som kan minne om melon. Fargen på fruktkjøttet er guloransje eller lakserødt. Smaken er søt og minner om en blanding av melon og pære, men er noe nøytral fordi den mangler syre. Moden papaya skal gi etter for et lett trykk.

 

Bruksområde

Papaya deles i to og kjernene i midten fjernes. Den spises deretter naturell direkte med skje eller deles i skiver eller båter. Smaksaromaen fremheves ved å dryppe noen dråper sitron eller lime over fruktkjøttet. Frukten kan serveres som dessert eller spises alene som et lite mellommåltid. Den kan også benyttes som tilbehør til kjøtt og fisk. Papaya er mye brukt i det asiatiske, indiske og meksikanske kjøkken, hvor den tilfører sødme og fremhever kryddersmaken i sterk mat. Umoden papaya kan brukes som grønnsak, stekt eller kokt.

 

Egenskaper

Papaya har både lavt energi-  og fettinnhold. Papaya har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. I tillegg er papaya en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Papaya skal ikke være for tidlig høstet da den kan bli vanskelig å modne frem. Det bør derfor være gule sjatteringer i skallet. Frukten skal være hel og fri for sår og skader uten mørke eller bløte flekker. Spisemoden papaya er vanligvis mer gul enn grønn.

 

Lagring

8 - 12°C

Holdbarheten på en papaya er veldig avhengig av hvor den befinner seg i modningsprosessen. Den må ikke utsettes for lave temperaturer da dette vil hindre videre modning. En moden papaya har forholdsvis kort holdbarhet.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
33 %
Vann
88 g
Kilojoule
179 KJ
Kilokalorier
42 Kcal
Protein
0,5 g
Karbohydrat
8,8 g
Fett
0,1 g
Norsk
Papaya
Latin
Carica papaya
Engelsk
Paw paw, Papaya
Tysk
Papaya, Baummelone
Fransk
Papaye
Spansk
Papaya
Italiensk
Papaya