Physalis

Physalis er en frukt som opprinnelig kommer fra Peru. Spanske sjøfarere tok den med seg videre, og den dyrkes i dag over store deler av verden. Physalis ligner i uåpnet tilstand på prydveksten japansk lykt, men inne i den papirtynne membranen ligger det deilige, spiselige bæret og frister.

Physalis kommer opprinnelig fra Peru. Spanske sjøfarere tok den med seg videre, og den dyrkes i dag over store deler av verden. Physalis ligner i uåpnet tilstand på prydveksten japansk lykt, men inne i den papirtynne membranen ligger det deilige, spiselige bæret og frister. Physalis er et oransjegult bær med glatt skall. Fruktkjøttet har en saftig geleaktig konsistens med mange ørsmå hvite frø. Smaken er sursøt og frisk.

 

Bruksområde

Physalis spises naturell etter at hamsen er trukket tilbake. Ta deretter bæret og vri rundt. Physalis er godt egnet til pynt på kaker og desserter. Den er god i middagssalater og i fruktsalater. Lune, glasserte physalis er nydelig til is.

 

Egenskaper

Physalis har et høyt innhold av beta-karoten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til normal hud og normalt syn. Physalis er også en kilde til niacin og vitamin B6 som bidrar til normal energiomsetning. Physalis er en kilde til folat som reduserer tretthet og utmattelse, samt en kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Physalis har i tillegg et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Physalis skal ha et oransjegult skall for å være moden. Hamsen skal være tørr og lysfarget. Bærene skal ikke ha tegn til soppangrep eller misfarging.

 

Lagring

12-16 °C

Physalis bør oppbevares svalt og beskyttet mot fuktighet. I riktig lagringsklima har physalis god holdbarhet.

Norsk
Physalis, Ananaskirsebær
Latin
Physalis peruviana
Engelsk
Cape Gooseberry
Tysk
Kapstachelbeere, Ananaskirsche
Fransk
Alkekenge, Physalis
Spansk
Uvilla, Tomatón, Alquequenje
Italiensk
Physalis, Alchenchengi