Pitahaya

Pitahaya - som også kalles dragefrukt - er en relativt ny frukt på markedet. Den vokser på kaktus, men i motsetning til kaktusfiken har ikke pitahaya noen skarpe pigger i skallet.

Pitahaya er en forholdsvis ny frukt på markedet. Den vokser på kaktus, men i motsetning til kaktusfiken har ikke pitahaya noen skarpe pigger i skallet. Pitahaya finnes i flere varianter, men mest vanlig er den gule og røde varianten. Formen er oval og fruktkjøttet er gråhvitt eller rødt med mange små, sorte, spiselige kjerner. Smaken er søt, fyldig og aromatisk. Skallet er forholdsvis tykt, mykt og ruglete. Gul pitahaya høstes før den er helt moden og vil gå fra grønt til gulgrønt og til helt gult etter hvert som den modnes.

 

Bruksområde

Pitahaya deles i lengderetningen i to halvdeler og kan deretter spises med skje fra skallet. Frukten kan også kuttes i båter eller skiver og spises naturell eller serveres til dessert sammen med is eller annen eksotisk frukt.

 

Egenskaper

Pitahaya har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og bidrar i dannelse av kollagen som har betydning for hudens normale funksjon. Vitamin C bidrar i tillegg til å redusere tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Pitahaya skal være fast og velformet uten tegn til uttørring. Den skal være fri for sprekker eller mørke flekker. Pitahaya er en hardfør frukt og har sjelden noe kvalitetsproblem.

 

Lagring

6 - 10°C

Pitahaya har ganske god holdbarhet.

Norsk
Pitahaya
Latin
Hylocereus undatus
Engelsk
Pitahaya
Tysk
Pitahaya
Fransk
Pitahaya
Spansk
Pitahaya
Italiensk
Pitahaya