Pomelo

Pomelo er en stor pæreformet sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Pomelo er i familie med grapefrukten og finnes både som blond med gult fruktkjøtt eller som blod med rødlig fruktkjøtt.

Pomelo er en stor pæreformet sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Pomelo er i familie med grapefrukten og finnes både som blond med gult fruktkjøtt eller som blod med rødlig fruktkjøtt. Pomelo kan bli opp til 20 - 25 cm i diameter og skallet er grønngult og ganske tykt. Pomelo har et fruktkjøtt som er delt inn i lommer mellom kraftige hinner. Disse hinnene er seige og de anbefales ikke å spise. Smaken på fruktkjøttet er frisk, fin og søt, men med en noe tørrere konsistens enn grapefrukt og uten den beske nyansen i smak. De røde variantene er søtere i smak enn de blonde.

 

Bruksområde

Pomelo kan spises naturell eller brukes i forskjellige typer fruktsalat. Den kan serveres til forrett eller spises som et lite mellommåltid. Pomelo har et tørt, deilig fruktkjøtt, men dette egner seg ikke til å presse juice med. Det blir sagt at pomelo er en familiefrukt. Skjær opp det tykke skallet i ca 3 cm striper fra toppen mot bunn av frukten, ta av skallet halvveis ned, skjær noen hakk i fruktkjøttet og sett frem frukten på et fat. Nå kan familien plukke av biter av fruktkjøttet som om det var druer på en klase. Der skallet ikke er sprøytet kan det brukes til bakverk eller til produksjon av marmelade.

 

Egenskaper

Pomelo har lavt energi - og fettinnhold, samt høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Pomelo er også en kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Pomelo skal være ren og fri for sprekker, bløte flekker eller misfarging av fruktkjøttet. Skallet skal være blankt og fast uten mugg. Mindre flekker kan forekomme på skallet, men dette er ofte som resultat av vindstøt under vekstperioden og har ingen betydning for kvaliteten.

 

Lagring

10 - 12°C

Pomelo har meget god holdbarhet og kan lagres i uker. Holdbarheten kan variere noe mellom de ulike sortene.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Kilojoule
188 KJ
Kilokalorier
45 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
9,4 g
Fett
0 g
Norsk
Pomelo
Latin
Citrus maxima
Engelsk
Pummelo, Shaddock
Tysk
Pomelo, Pampelmuse
Fransk
Pampelmousse
Spansk
Pampelmusa
Italiensk
Pompelmo