Hopp til innhold

Norsk: Rambutan
Latin: Naphelium
Engelsk: Rambutan
Tysk: Rambutan
Fransk: Ramboutan
Spansk: Rambutan, Nefelio
Italiensk: Nefelino

OM RAMBUTAN

Rambutan er rund i formen og på størrelse med en valnøtt. Skallet er læraktig og hårete og frister ikke akkurat til å bli spist, men frukten inni er lekker. Rambutan høstes når den er moden og har da en rødbrun farge. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og er noe fastere i konsistensen enn litchi. Smaken er mild, søt krydret og aromatisk. I midten er det en brun, myk kjerne som ikke spises.

Bruksområde

Rambutan skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. Den er nydelig i middagssalater og fruktsalater og den passer utmerket i asiatiske retter.

Egenskaper

Rambutan er rik på vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Rambutan skal ha mørkerødt eller kastanjefarget skall. Hårene som dekker frukten skal ikke være visne eller inntørket.

Lagring

8 - 12°C

Rambutan har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader, og at luftfuktigheten er riktig.

OM LITCHI OG RAMBUTAN

Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. Rambutan kommer opprinnelig fra Øst-Asia. Den ser ut som en "hårete" utgave av sin nære slektning litchi.

Norsk: Rambutan
Latin: Naphelium
Engelsk: Rambutan
Tysk: Rambutan
Fransk: Ramboutan
Spansk: Rambutan, Nefelio
Italiensk: Nefelino