Sharon, kaki, persimon

Kakitreet stammer fra Japan og hører til ibenholtfamilien. Sharon er en nyere type frukt som er videreutviklet fra kaki. Frukten har sin opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel. Persimon er den spanske varianten av kaki.

Sharon ser ut som en litt flatklemt tomat. Persimon er litt større og rundere i formen. Begge har en guloransje farge og smaker ganske likt. Smaken er søt og litt aprikos-aktig med et stenk av vanilje. Moden sharon og persimon kjennetegnes ved den sterkt oransje fargen og at skallet er glassaktig og nesten gjennomsiktig. De inneholder ikke garvesyre. Sesongen er fra oktober til mars-april.Kaki inneholder mye garvesyre når den er umoden. Den spises først når den er myk som gele, ja nesten flytende i fruktkjøttet. Kaki har samme farge som sharon og persimon. Den blir ofte tørket.

 

Bruksområde

Spises naturell alene, med is, i sorbet, på kaker og som garnityr. God i fruktsalat og middagssalat. Den passer fint til ost og til kjøtt som kokt skinke og spekemat.

 

Egenskaper

Har lavt fettinnhold og høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Fruktene skal ha et glatt og blankt skall. Fargen skal være jevn og frukten skal være ren og hel uten sprekker. Moden sharon vil ha en noe mørkere farge enn mindre moden og gi lett etter for trykk. Av og til kan sharon ha brune flekker i skallet og i fruktkjøttet. Dette betyr ikke nødvendigvis at det er noe feil på frukten, men kun det høye innholdet av sukker og at den er fullmoden. Den bør da spises raskt.

 

Lagring

8-10 °C

Holdbarheten er avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. Temperaturen er også med på å påvirke hvor rask modningen skjer. En helt moden og glassaktig sharon har kort holdbarhet og bør spises raskt. I romtemperatur er holdbarheten maks. en uke om den ikke er fullmoden. Sharon egner seg ikke til frysing.

Norsk
Sharon
Latin
Diospyros kaki
Engelsk
Sharonfruit