Sitron

Sitron er en sitrusfrukt som fra gammelt av kjent som krydder- og medisinalvekst. Den kommer opprinnelig fra området sør for Himalaya. Senere ble planten bragt videre til Europa av Columbus og det er nå produksjon av sitron i landene rundt Middelhavet og USA.

Sitron høstes på linje med andre sitrusfrukter moden. Skallet kan da fortsatt være noe grønt, men dette skifter til gult etter hvert. I landene der sitronene høstes, selges disse gjerne grønne. Som regel er det selve saften fra sitronen og det revne skallet som benyttes til matlaging og drikke. Sitron har en syrlig smak og er meget rik på C-vitamin.

 

Bruksområde

Sitronsaft og revet skall brukes til smakssetting i matretter, bakverk, drikker, sorbéer, osv. Sitronbåter eller -skiver kan serveres til svinekjøtt, skalldyr, wienersnitsel og mange fiskeretter. Til fisk kan presset sitron erstatte fete sauser. Sitronskiver brukes i te og som smaksetting i drikkevann. Sitron er dekorativ som pynt på matfat. Noen dråper sitron hindrer misfarging av oppkuttede frukter og grønnsaker som f. eks avocado og epler.

 

Egenskaper

Sitron har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Sitron har også et høyt innhold av kostfiber som erv gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Sitron skal være blank, hel og velformet uten tegn til brune eller bløte flekker. Den bør minst ha et tverrsnitt på 45 mm for å ha den riktige størrelsen. Et godt kvalitetstegn er at fruktene er tunge i forhold til sin størrelse.

 

Lagring

12 - 14°C

Sitron har i utgangspunktet lang holdbarhet. De kan komme inn grønne hos leverandøren og da ha holdbarhet på flere måneder. Når den har gulnet frem i skallet kan den fortsatt holde seg i uker under optimale lagringsforhold.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
64 %
Vann
90 g
Kilojoule
78 KJ
Kilokalorier
19 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
2,2 g
Fett
0,3 g
Norsk
Sitron
Latin
Citron limon
Engelsk
Lemon
Tysk
Zitrone
Fransk
Citron
Spansk
Limón
Italiensk
Limone