Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
43 % 85 g 113 27 2.8 g 1.3 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 1.3 g 4.5 g 90 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
8 RAE 0 µg 0.4 Alfa-TE 0.06 mg 0.05 mg 1.3 mg 1.8 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.03 mg 68 µg 0 µg 2 mg 41 mg 0.7 mg 27 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
360 mg 22 mg 0.5 mg 0 µg 0.09 mg 38 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Artiskokk
Latin: Cynara scolymus
Engelsk: Globe artichoke
Tysk: Artischocke
Fransk: Artichaut
Spansk: Alcachofa
Italiensk: Carciofo

OM ARTISKOKK

Artiskokk er gammel kulturplante som ble dyrket ved kysten av Middelhavet. Nå dyrkes den over hele sør-Europa og California. Artiskokk er egentlig blomsterknoppen til et tistellignende medlem av kurvblomstfamilien og den høstes like før blomstring. Det er de store uutsprungne blomsterhodene som brukes som grønnsak. Den finnes i flere farger; som grønn og lilla, eller sjatteringer av dette, men den grønne er mest vanlig. Artiskokk blir av mange betraktet som den fineste og lekreste av alle grønnsaker. Smaken er mild og deilig.

Bruksområde

Artiskokk kan serveres som forrett eller som selvstendig rett. Som forrett beregnes minst en artiskokk per person. Koketid varierer etter størrelse på artiskokken, beregn fra 30 - 50 minutter. Når den er riktig kokt skal bladene løsne lett. Disse nappes ut en og en, og spises med saus i forskjellige varianter eller rørt smør. Det er det nederste på bladene som skal spises. Til slutt ligger det beste igjen, blomsterbunnen som er delikatessen. Artiskokk spises ikke rå, men i tillegg til å koke den er den fin å bake eller grille. Artiskokkhjerter er de nye, små sideskuddene av moderplanten. De selges i bunter i sesongen. Hele hodet spises på disse.

Egenskaper

Artiskokk har både lavt energi- og fettinnhold. Artiskokk er i tillegg en kilde til protein, folat, kostfiber og kalium. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Artiskokk skal virke tung i forhold til størrelsen. Den skal være kompakt og knoppene skal være lukket. Bladene og blomsterbunnen skal være godt utviklet, myke og saftige. Fargen på artiskokken vil variere utover sesongen og hvilket land varen kommer fra. Store artiskokker er best fordi selve delikatessen, artiskokkbunnen blir større.

Lagring

6 - 8°C

Det kan lønne seg hvis varen blir oppbevart på kjølerom, å dekke artiskokkassen med en våt duk for å opprettholde luftfuktigheten. Dette forebygger uttørring og vekttap. Denne varen trenger høy luftfuktighet og beskyttelse for etylengass og lufttrekk.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
43 % 85 g 113 27 2.8 g 1.3 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 1.3 g 4.5 g 90 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
8 RAE 0 µg 0.4 Alfa-TE 0.06 mg 0.05 mg 1.3 mg 1.8 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.03 mg 68 µg 0 µg 2 mg 41 mg 0.7 mg 27 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
360 mg 22 mg 0.5 mg 0 µg 0.09 mg 38 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Artiskokk
Latin: Cynara scolymus
Engelsk: Globe artichoke
Tysk: Artischocke
Fransk: Artichaut
Spansk: Alcachofa
Italiensk: Carciofo