Chayote

Chayote kommer fra Mellom-Amerika, og var en vanlig grønnsak hos aztekerne. Spanjolene brakte denne grønnsaken til Europa, og derfra har den spredd seg til Afrika og Asia.

Chayote tilhører gresskarfamilien, men ser ut som en stor lysegrønn pære med litt ruglete skall. Den finnes i flere størrelser, men mest vanlig er 10 - 12 cm. Fruktkjøttet er hvitt, fast og sprøtt, og i motsetning til andre gresskar eller squashvarianter, har den en stor kjerne i midten. Den hvite kjernen er flat og hard, og kan være flere cm lang. Smaken på chayote er ganske nøytral, litt søtlig og minner om agurk eller squash.

Bruksområde

Chayote er litt klebrig, så det er en fordel å skrelle og dele den under rennende vann. Den kan brukes rå i salater, men brukes mest som kokt grønnsak i kombinasjon med fisk eller kjøttretter. Chayote kan også brukes ovnsbakt, til wok og den er god i karriretter. Den store kjernen er spiselig, men blir vanligvis ikke brukt. Chayote kan erstatte squash i de fleste oppskrifter.

Egenskaper

Chayote er en kilde til vitamin A og C, samt kalium, kalsium og jern. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Chayote skal være hel og frisk, uten sår og sprekker, og uten mugg eller råte.

Lagring

8 - 12°C

Chayote er en grønnsak med god holdbarhet. Dersom luftfuktigheten er høy nok, kan chayote lagres i flere uker.

Norsk
Chayote
Latin
Sechium edule
Engelsk
Chayote, Chow chow, Vegetable pear
Tysk
Chayote, Xuxu
Fransk
Chayotte, Christophine, Chouchou
Spansk
Chayote
Italiensk
Chayote