Gurkemeie

Gurkemeie er i familie med ingefær og stammer fra Sørøst-Asia, men dyrkes overalt i Asia og Afrika. Det er den tykke og knudrete roten som benyttes

Overflaten er hard og brun, mens roten er sterkt oransje inni. Gurkemeie har en sterk duft og smak, og brukes som krydder; både frisk og tørket.

Bruksområde

Gurkemeie brukes som krydder og for å sette farge på karri- og risretter. Roten skrelles og skjæres i mindre stykker. Når gurkemeie brukes til risretter, er det vanlig å koke den før man har i risen, for å få en jevn gulfarging av risen. Gurkemeie brukes ofte som fargetilsetning i den spanske retten paella i stedet for safran, som er et ganske kostbart krydder.

Egenskaper

Gurkemeie brukes som krydder og har derfor ingen ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Gurkemeie skal være hel og tørr, uten mørke eller bløte flekker.

Lagring

10 - 12°C

Norsk
Gurkemeie
Latin
Curcuma longa
Engelsk
Turmeric
Tysk
Gelbwurzel
Fransk
Safran des Indes
Spansk
Turméico, Curcuma
Italiensk
Curcuma