Hopp til innhold

Norsk: Gurkemeie
Latin: Curcuma longa
Engelsk: Turmeric
Tysk: Gelbwurzel
Fransk: Safran des Indes
Spansk: Turméico, Curcuma
Italiensk: Curcuma

OM GURKEMEIE

Overflaten er hard og brun, mens roten er sterkt oransje inni. Gurkemeie har en sterk duft og smak, og brukes som krydder; både frisk og tørket.

Bruksområde

Gurkemeie brukes som krydder og for å sette farge på karri- og risretter. Roten skrelles og skjæres i mindre stykker. Når gurkemeie brukes til risretter, er det vanlig å koke den før man har i risen, for å få en jevn gulfarging av risen. Gurkemeie brukes ofte som fargetilsetning i den spanske retten paella i stedet for safran, som er et ganske kostbart krydder.

Egenskaper

Gurkemeie brukes som krydder og har derfor ingen ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Gurkemeie skal være hel og tørr, uten mørke eller bløte flekker.

Lagring

10 - 12°C

Norsk: Gurkemeie
Latin: Curcuma longa
Engelsk: Turmeric
Tysk: Gelbwurzel
Fransk: Safran des Indes
Spansk: Turméico, Curcuma
Italiensk: Curcuma