Kassava

Kassava stammer fra Sør-Amerika, hvor den har vært brukt som mat i flere tusen år. Portugiserne tok den med til Afrika, hvor den fort spredde seg til resten av kontinentet, og videre til Asia på 1700-tallet. I dag er det en av verdens mest spiste grønnsaker.

Kassava er nå en viktig del av kostholdet i Thailand, Indonesia og Sri Lanka. Det er rotknollene som benyttes, og disse avlange, brune og glatte knollene kan bli opptil ti kilo, mens vanlig handelsvare sjelden er mer enn to kilo. Knollen er rik på stivelse, har et korkaktig skall og melkehvitt saftig fruktkjøtt. Rå kassava inneholder et stoff som ved hjelp av enzymer kan omdannes til blåsyre, som er meget giftig. Kassava må derfor IKKE spises rå.  Det finnes flere typer kassava, og noen er mer giftige enn andre. Forbrukere bør derfor forhøre seg med utsalgsstedet om hvordan type kassava som selges og hva som kreves av tilberedning.

Bruksområde

Kassava kan ikke spises rå. Den inneholder et stoff som ved hjelp av enzymer kan omdannes til blåsyre, som er meget giftig. Ved riktig tilberedning unngår man problemet. I opprinnelseslandene følger tilberedningen av rå kassava århundre gamle fremgangsmåter, og inkluderer utvanning, lufttørking, oppdeling og koking. Hele prosessen tar 4-5 dager. Kassava er mye brukt i supper, gryter og wok. Den kan kokes, friteres og bakes.

Egenskaper

Kassava inneholder flere kalorier enn potet, og er en kilde til vitamin C og kalium. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kassava skal være hel og tørr uten bløte flekker. Den skal være fri for sår og mekaniske skader.

Lagring

5 - 7°C

Ved riktig lagring kan kassava holde seg i flere måneder, men i butikk bør den ikke ligge mer enn et par uker.

Norsk
Kassava, Maniok, Knollmaniok
Latin
Manihot esculenta
Engelsk
Manioc, Cassava, Tapioca, Yucca
Tysk
Maniok, Kassava, Tapioca, Yucca
Fransk
Manioc
Spansk
Mandioca, Tapioca, Yuca
Italiensk
Yuca