Purre
I stedet for en rund løk har vi her en langstrakt og sylindrisk løk med kjøttfulle bladstilker. Hele purren brukes bortsett fra roten. Purre har en mild løksmak og konsistensen er sprø. Purre er en hardfør plante, og dyrkes i hele Norge.
Bruksområde
Purre har en stort bruksområde, og kan brukes rå, kokt, stekt, stuet, smørdampet, gratinert og i omeletter. I alle retter hvor det ellers brukes løk kan også purre benyttes. God rå i salater sammen med andre grønnsaker, smørdampet strødd med baconbiter eller gratinert med ost. Den hvite delen regnes som den fineste, mens den grønne delen er mest næringsrik.
Egenskaper
Purre har et lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Purre er også en kilde til vitamin B6, vitamin C og kalium. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Kvalitetskrav
Purre selges ofte på utseende og må derfor stilles strenge krav til når det gjelder kvalitet. Purre skal ha et hvitt, fast og tettpakket skaft med noen millimeter røtter sittende på. Hele purren bør være saftig og sprø. Bladstilkene skal være tykke, jevnt kuttet og ha en frisk grønnfarge. Jo tykkere skaft og kraftigere blader, jo bedre kvalitet og holdbarhet.
Sesongmåneder
- Norsk
- Purre
- Latin
- Allium porrum
- Engelsk
- Leek
- Tysk
- Lauch
- Fransk
- Poireau
- Spansk
- Puerro
- Italiensk
- Porro