Hopp til innhold

Norsk: Vårløk
Latin: Allium fistulosum
Engelsk: Spring onion, Scallion, Green onion, Bunching onion
Tysk: Fruehlings Zwiebel
Fransk: Oignon de printemps
Spansk: Cebollino
Italiensk: Cipollino

OM VÅRLØK

Vårløk har en mild og fin løksmak, og hele planten kan spises både rå, kokt og stekt. Det meste som selges som vårløk, er en egen sort, som ikke danner noen fortykning nederst, som vanlig kepaløk gjør. Kepaløk som tas opp meget tidlig, og selges med det grønne gresset, blir også solgt som vårløk, og de kan ha en fortykning nederst.

Bruksområde

Vårløk brukes naturell i salater og dressinger. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater og i Sverige kalles den for salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere.

Egenskaper

Vårløk har et lavt energi- og fettinnhold, samt et høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber. Vårløk er også en kilde til beta-karoten. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn.

Kvalitetskrav

Vårløk skal være hel, ren, og fri for frostskader. Løken skal være sprø og fersk, og toppen skal ha en frisk grønnfarge.

Lagring

0 - 2°C

Vårløk har kortere holdbarhet enn purreløk og må oppbeveres kjølig med høy luftfuktighet. Den bør også beskyttes mot etylengass og direkte lufttrekk.

Norsk: Vårløk
Latin: Allium fistulosum
Engelsk: Spring onion, Scallion, Green onion, Bunching onion
Tysk: Fruehlings Zwiebel
Fransk: Oignon de printemps
Spansk: Cebollino
Italiensk: Cipollino