Salturt

Salturt er en viltvoksende urt langs kysten av Europa og Middelhavslandene. Den vokser på saltholdige leirbanker i tidevannsbeltet, slik at de står under vann når det er flo sjø.

Det er en liten urt med runde, leddete stilker som blir ca 30 cm høye. Stilkene er runde, glatte og glinsende grønne. Det latinske navnet salicorne er satt sammen av sal (salt) og cornia (horn) og passer til plantens smak og utseende. Planten inneholder mye salt, og har en utpreget salt smak.

Bruksområde

Salturt inneholder mye salt og ble tidligere brukt til å lage soda. Til matlaging er det kun stilkene som spises. De er sprø og saftige og bør spises rå. Den salte smaken gjør dem gode i grønnsakssalater. Salturt kan også kokes og brukes som tilbehør til fiskeretter eller i nykokt båndspagetti.

Egenskaper

Det er ingen kjente ernæringsmessige egenskaper for denne varen.

Kvalitetskrav

Salturt skal være hel, saftspent, uten tegn til uttørring eller råte.

Lagring

0 - 4°C

Norsk
Salturt, Salicornia
Latin
Salicornia europaea L.
Engelsk
Samphire, Salicornia, Glasswort
Tysk
Salzkraut, Glasschmalz
Fransk
Salicornia, Passepierre
Spansk
Salicornia
Italiensk
Salicornia