Savoykål

Savoykål er en kålvariant oppdaget i Savoie-distriktet i Frankrike. Den er mørkegrønn i fargen med gul overgang i bladene. Kålen har store, krusete kålblader som vender utover og omkranser selve kålhodet.

Hodet er fast og sprøtt, men noe mindre tettpakket enn hos hvitkål. Savoykål har en mild og fin kålsmak og mange anvendelsesmuligheter.

Bruksområde

Savoykål er fin å bruke kuttet til råkost da den er mild i smak, sprø og dekorativ. Den kan også kuttes i kløfter og smørdampes eller brukes til kålruletter. Savoykål kan stort sett brukes til det samme som annen hvit kål samt at den er meget dekorativ.

Egenskaper

Savoykål er en kilde til vitamin C og vitamin A. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Savoykål er også en kilde til jern og kalsium. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. 

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Savoykål skal ha et fast hode med sprø og saftige blader. Fargen skal være mørk grønn med tykke gulhvite bladnerver.

Lagring

0 - 2°C

Holdbarheten for savoykål er kortere enn for vanlig hvitkål. Grunnet mindre voksbelgg på bladene er savoykål lett utsatt for uttørring ved lav relativ fuktighet og høy temperatur.

Norsk
Savoykål
Latin
Brassica oleracea sabauda
Engelsk
Savoy cabbage
Tysk
Wirsingkohl
Fransk
Chou de Milan, Chou de Savoie
Spansk
Col de Milan
Italiensk
Verza