Skorsonerrot

Skorsonerrot er en lang fingertykk rotvekst og kommer opprinnelig fra Spania. Den kan bli mellom 20 - 30 cm lang og skallet er mørk brunt eller svart.

Den kalles derfor også av noen for svartrot. Fruktkjøttet er hvitt med en gulhvit melkesaft som pipler frem når røttene skrelles. Smaken er mild og god og minner om asparges. Konsistensen er hard og fin. Skorsonerrot inneholder inulin, en stivelse som er oppbygd av fruktose. Dette gjør skorsonnerot anvendelig for diabetikere.

Bruksområde

Skorsonerrot skrelles med en potetskreller før bruk. På grunn av oksygen i luften vil fruktkjøttet raskt oksydere og bli brunt hvis man ikke legger de skrellede røttene i vann for å hindre dette. Tilsett gjerne vannet litt sitron, melk, eddik eller salt. Røttene kokes deretter i ca 15 - 20 minutter, gjerne med litt fløte, salt og pepper. Den spises varm eller kald og er deilig som grønnsak til middag på linje med asparges eller kuttet i salater. Nydelig servert med en smørsaus, for eksempel hollandaise og brukes ellers som andre typer rotgrønnsaker i supper, gryter og gratinerte. Skorsonerrot må ikke spises rå.

Egenskaper

Skorsonerrot er en kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Skorsonerrot er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Skorsonerrot er ikke vasket og har noe jord og sand på skallet. Røttene skal være minst 20 cm lange og ha en diameter på ca. 1,5 cm. De skal ikke ha forgreninger eller birøtter. Fruktkjøttet skal være hvitt, friskt og ikke seigt.

Lagring

2 - 4°C

Skorsonerrot har ganske god holdbarhet. Må oppbevares kjølig og gjerne pakket i plastpose.

Norsk
Skorsonerrot
Latin
Scorzonera hispanica
Engelsk
Salsify, Scorzonera
Tysk
Schwartzwurzel
Fransk
Scorsonére, Salsifis noir
Spansk
Escorzonera, Salsifi negro
Italiensk
Scorzonera