Squash

Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles denne zucchini som er italiensk og betyr lite gresskar.

Squash tilhører nemlig gresskarfamilien, men i motsetning til gresskar høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt. Squash ligner på en agurk i utseende, men er noe kortere og formen er rund eller sekskantet. Fruktkjøttet har en fast og jevn konsistens med en nøytral smak. Fargen på skallet er mørkegrønn, grønnstripet eller gul.

 

Bruksområde

Squash har i seg selv lite smak, men tar gjerne opp smak kokt eller stekt sammen med noe annet. Rå squash kan brukes til det samme som agurk. Den kan brukes naturell i forskjellige salater kuttet i skiver eller biter, og også til ost eller garnityr. Gul rå squash kan være litt bitter så den kan gjerne varmebehandles. Lett kokt eller stekt er squash ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Skiver av squash er supert å grille. Squash er veldig godt egnet til å lage spagetti av ved bruk av en spiralizer eller lignende redskap. Squash er en selvfølge i franske klassikere som ratatouille og tian

 

Egenskaper

Squash har lavt energi - og fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Squash er også en kilde til folat, vitamin C og kalium. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Squash skal være velformet og fin. Konsistensen skal være fast og fin uten mørke eller mye flekker i skallet. Skallet skal være glatt eller lett knudret.

 

Lagring

5 - 8°C

Squash må ikke lagres under 4 °C da dette gir skader. Den må ha høy luftfuktighet for å hindre uttørring. Filmet squash vil ha noe lengre holdbarhet.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Juni, Juli, August, September

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
95 %
Vann
95 g
Kilojoule
70 KJ
Kilokalorier
16 Kcal
Protein
1,2 g
Karbohydrat
2,2 g
Fett
0,1 g
Norsk
Squash, sommersquash
Latin
Cucurbita pepo
Engelsk
Summer squash, Courgette, Zucchini
Tysk
Courgette, Zucchini
Fransk
Courgette
Spansk
Calabazin, Zucchini
Italiensk
Zucchina