Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
95 % 95 g 70 16 1.2 g 2.2 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.3 g 1.9 g 1 g 23 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.07 mg 0.03 mg 0.4 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.1 mg 22 µg 0 µg 9 mg 15 mg 0.4 mg 3 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
250 mg 22 mg 0.3 mg 0 µg 0.07 mg 32 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Squash, sommersquash
Latin: Cucurbita pepo
Engelsk: Summer squash, Courgette, Zucchini
Tysk: Courgette, Zucchini
Fransk: Courgette
Spansk: Calabazin, Zucchini
Italiensk: Zucchina

OM SQUASH

Squash tilhører nemlig gresskarfamilien, men i motsetning til gresskar høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt. Squash ligner på en agurk i utseende, men er noe kortere og formen er rund eller sekskantet. Fruktkjøttet har en fast og jevn konsistens med en nøytral smak. Fargen på skallet er mørkegrønn, grønnstripet eller gul.

Bruksområde

Squash har i seg selv lite smak, men tar gjerne opp smak kokt eller stekt sammen med annet. Rå grønn squash kan brukes til det samme som agurk. Den kan brukes naturell i forskjellige salater kuttet i skiver eller biter, og også til ost eller garnityr. Gul squash bør varmebehandles. Lett kokt eller stekt er squash ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Squash kan også deles i to, fylles med kjøttdeig og hakket løk og stekes i ovnen. En selvfølge i ratatouille, en fransk grønnsakgryte.

Egenskaper

Squash har lavt energi - og fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Squash er også en kilde til folat, vitamin C og kalium. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Squash skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Konsistensen skal være fast og fin uten mørke eller mye flekker i skallet. Skallet skal være glatt eller lett knudret.

Lagring

5 - 8°C

Squash må ikke lagres under 4 °C da dette gir skader. Den må ha høy luftfuktighet for å hindre uttørring. Filmet squash vil ha noe lengre holdbarhet.

Prøv noe godt med squash Se alle oppskrifter (1403)

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
95 % 95 g 70 16 1.2 g 2.2 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.3 g 1.9 g 1 g 23 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.07 mg 0.03 mg 0.4 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.1 mg 22 µg 0 µg 9 mg 15 mg 0.4 mg 3 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
250 mg 22 mg 0.3 mg 0 µg 0.07 mg 32 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Squash, sommersquash
Latin: Cucurbita pepo
Engelsk: Summer squash, Courgette, Zucchini
Tysk: Courgette, Zucchini
Fransk: Courgette
Spansk: Calabazin, Zucchini
Italiensk: Zucchina