Taro, Eddo

Taro er en viktig del av basismaten i mange land, spesielt i den tropiske delen av Afrika. Verdensproduksjonen er på over fire millioner tonn, så selv om det er en sjelden vare hos oss, har den stor betyning

Taro kommer opprinnelig fra Sydøst-Asia, og har derfra blitt spredd over hele det tropiske området. Allerede for 2000 år siden var den kjent i Egypt. Taro er en viktig del av basismaten i mange land, spesielt i den tropiske delen av Afrika. Verdensproduksjonen er på over fire millioner tonn, så selv om det er en sjelden vare hos oss, har den stor betyning. Det er de stivelsesrike rotknollene som brukes som mat. Knollene er brune, oftest med et mønster av mørkere ringer. De kan være avlange eller runde og kan bli opptil fire kilo, men de sortene som tilbys på vårt marked er mye mindre. Under det tynne brune skallet, er fruktkjøttet vanligvis hvitt, men det finnes varianter som har gult eller rosa fruktkjøtt. Det hersker en del begrepsforvirring rundt taro og yam, fordi tørkede tarorøtter ofte kalles cocoyams.

 

Bruksområde

Taro brukes på same måte som taro, søtpotet og yams, det vil si på samme måte som vi bruker poteter: Stekt, kokt, most, vanligvis som tilbehør til kjøtt eller fisk.

 

Egenskaper

Taro er en kilde til kalium, vitamin A og vitamin C. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Taro skal være hel og uten mørke flekker eller råte.

 

Lagring

16 - 18°C

Taro kan holde seg i flere måneder ved riktig oppbevaring på 16 – 18 °C. Den er ikke utsatt for uttørring og etylen i noen særlig grad. Pass på å ikke lagre taro kjølig da dette vil medføre kuldeskade.

Norsk
Taro, Eddo
Latin
Colocasia esculenta, Araceae
Engelsk
Taro
Tysk
Taro
Fransk
Taro
Spansk
Taro, Malanga
Italiensk
Taro